joi, 18 iulie, 2024

Primăria Buzău, prima instituţie publică din România cu interpret propriu în limbaj mimico-gestual

Primăria Buzău, prima instituţie publică din România cu interpret propriu în limbaj mimico-gestual

Facebook
Twitter
Email

Începând de astăzi, Primăria Buzău este prima instituţie publică din România care are un interpret propriu în limbaj mimico gestual. Larisa Dinu, care lucrează în cadrul Serviciului de Relaţii cu Publicul al Primăriei Buzău, este cea care se va ocupa de persoanele surdo-mute venite la Primărie cu diverse treburi. Larisa Dinu a absolvit cursul de comunicare cu persoanele cu deficienţe de auz al asociaţiei „Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual”, la care au participat funcţionari din mai multe unităţi publice locale. 

„Am încercat să venim în sprijinul reprezentanţilor instituţiilor publice locale să ne asigurăm de respectarea cadrului legal. Conform Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap –articolul 69 –se prevede ca la relaţii cu publicul să existe o persoană care să poată comunica cu surzii în limbajul mimico-gestual. Aşadar, era nevoie de urmarea unor cursuri specializate pe care Asociaţia <Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual> a început să le organizeze la Buzău pentru funcţionarii din toată ţara. Ne bucurăm că la prima seria a participat o persoană de la Primăria Buzău care a căpătat competenţele necesare şi a absolvit examenul cu notă mare. Mai important este că, alături de ceilalţi cursanţi , a înţeles că limbajul mimico-gestual se învaţă direct din relaţia cu persoanele cu handicap şi mai puţin din teorie sau manuale”, a declarat Ionica Tarău, coordonatorul cursului de pregătire.

„Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual” pregăteşte din toamnă o nouă serie a cursului de specializare în limbajul semnelor, fiind deja mai multe solicitări din partea instituţiilor publice.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.