Primăria Buzău ar putea plăti despăgubiri de milioane de euro, pentru că ar fi blocat vânzarea terenului de sub cartierul Orizont

Cel mai mare dezvoltator imobiliar din Buzău, societatea Concas, a intrat în conflict deschis cu municipalitatea, după ce o sentință judecătorească a modificat statutul juridic al loturilor de teren din Cartierul Orizont, înființat de această firmă. 

Devoltatorul a pus deja în intârziere Primăria Buzău pentru pagube de aproape 7 milioane de euro, insă despăgubirile cerute ar putea ajunge chiar și la 20 de milioane de euro dacă autoritatea locală va refuza să vândă terenurile de sub casele achiziționate de către cumpărătorii de bună credință.

În urmă cu 20 de ani, Primăria Buzău a semnat un parteneriat public privat cu dezvoltatorul Concas, pentru o investiție de peste 150 de milioane de euro în apartamente și case pe un teren preluat de la Administrația Domeniului Statului (ADS) Buzău.

După ce municipalitatea a eliberat autorizație de construcție, pe terenul de 33 de hectare s-a ridicat Cartierul Orizont, singura investiție imobiliară de mare amploare dezvoltată la Buzău, după Revoluție.

Neclaritatea legată de statutul terenului a apărut în urma unui proces în care a fost judecat fostul primar al Buzăului, Constantin Boșcodeală, pentru un schimb abuziv de terenuri între municipalitate, ADS Buzău și Statiunea de Cercetare Legumicolă (SCDL) Buzău.

În urma unei sentințe irevocabile, s-a dispus anularea unui proces-verbal prin care parte din terenurile ocupate acum de cartierul Orizont au fost transferate de la Agenția Domeniilor Statului către Primăria Buzău.

Secretarul municipalității, Eduard Pistol, susține că, ar fi ilegal acum să înstrăineze terenul de sub clădiri, după ce acea sentință judecătorească a modificat statutul juridic al loturilor de teren din Orizont, hotărâre care a făcut ca Primăria Buzău să nu mai fie proprietarul de drept al terenului.

Secretarul Primăriei Buzău a dat aviz de nelegalitate pentru vânzarea terenului, interpretând că o eventală tranzacție între municipalitate și dezvoltatorul imobiliar ar fi ilegală.

Nimic mai fals, precizează dezvoltatorul, Ionel Gagu, care susține că insuși textul hotărârii judecătorești arată contrariul.

”În hotărâre se precizează clar că s-au încheiat diverse acte subsecvente și s-au adus schimbări majore în situația juridică și faptică a terenurilor, edificându-se diverse construcții, astfel că o restituire in integrum astfel cum s-a solicitat ar fi de natură să aducă pagube majore circuitului civil și terților de bună credință. Asta este dovada că aici e vorba doar de o rea voință și nimic mai mult”, precizează Ionel Gagu, antreprenor.

Urmare a acestei soluții, Primăria Buzău a interpretat juridic soluția că nu este legal să mai vândă terenurile pe care sunt ridicate locuințele, chiar dacă, în textul hotărârii judecătorești nu se stipulează acest aspect.

Patronul complexului rezidențial spune că interpretarea juridică eronată a Secretarului Primăriei Buzău poate costa municipalitatea o sumă astronomică, dacă se va ajunge la un proces în instanță.

”În această situație suntem forțați să dăm în judecată Primăria și să cerem daune de 20 de milioane de euro. Nu este normal să schimbi regulie în timpul jocului și să-ți bați joc de cumpărătorul de bună credință. Oamenii din cartierul Orizont sunt disperați pentru că nu pot face branșamente la gaze, nu pot vinde sau pune imobilul gaj la o bancă”, a declarat Ionel Gagu.

În această dispută, se așteaptă o hotărâre a Curții de Apel Ploiești care s-ar putea lua pe 10 martie 2021. Cea care ar avea de suportat despăgubiri, în eventualitatea unor soluţii judecătoreşti nefavorabile, ar fi tot administraţia municipiului Buzău.

”Cei mai mulţi sunt consideraţi cumpărători de bună credinţă. Este clar că rămân proprietari ai imobilelor, ai caselor respective, dar urmează să li se reglementeze situaţia juridică a terenurilor. Dacă terenul va rămâne domeniu public, proprietarii vor avea contracte de închiriere sau concesionare, dar cu despăgubire de la cel care le-a vândut iniţial, adică Primăria. În cele din urmă soluţii există, dar păgubitoare pentru cei care au cumpărat acolo”, preciza încă de anul trecut avocatul Florian Angelo.

De aceeași părere este și consilierul Constantin Florescu, fost judecător și fost președinte al Tribunalului Buzău, care a arătat în ședința de joi din CLM Buzău că interpretarea juridică făcută de Secretarul Primăriei, Eduard Pistol, este eronată.

”De data asta, Concas ne dă în judecată și, acum, noi riscăm să plătim aceste daune. Totul a plecat de la o situație de interpretare greșită a unei hotărâri judecătorești. Domnul Pistol, cu superficialitate, a zis că nu e legal să se mai vândă terenurile. Hotărârea spune clar că nu se poate restitui in integrum suprafața, ci se dau despăgubiri. Dacă avea interesul statul, prin ADS, putea solicita anularea titlului de proprietate, pentru că primăria e proprietar prin acel titlu. În cartea funciară, când avea litigii, erau înscrise și nimeni nu mai putea tranzacționa. De data aceasta, în cartea funciară, în decurs de un an nu a fost înscris niciun litigiu, acolo figurează că e proprietar primăria. Domnule Pistol, dacă aveați nelămuriri puteați să formulați contestație în executare a unei hotărâri penale. Se admite o astfel de contestație când se ivește o nelămurire privind executarea. Puteați să faceți o contestație în numele primăriei și instanța lămurea”, a precizat Constantin Florescu, în interpelarea din CLM Buzău.

În ultimii patru ani au existat mai multe demersuri pentru deblocarea vânzarilor de terenuri din Orizont, către proprietarii de bună credință.

Nici ultima hotărâre, adoptată în 2020 de CLM Buzău, nu a rezolvat situația juridică a terenurilor din Orizont, ea fiind returnată pentru revocare de Prefectura Buzău, întrucât avea aviz negativ din partea secretarului Primăriei Buzău, cum că vânzarea ar fi nelegală.

Fii Reporter