luni, 26 februarie, 2024

Pe fondul sărăciei, a crescut numărul furturilor de „subzistenţă”

Pe fondul sărăciei, a crescut numărul furturilor de „subzistenţă”

Facebook
Twitter
Email

Numărul furturilor în judeţ a crescut semnificativ, în primele şase luni ale anului, pe fondul problemelor sociale ale populaţiei, a precizat, într-o conferinţă de presă, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău, comisarul şef Laurenţiu Pantazi. Potrivit unui bilanţ prezentat ieri de conducerea IPJ Buzău, nu mai puţin de 2.274 de furturi au fost înregistrate în prima jumătate a anului, cu 387 mai multe decât în perioada similară a anului trecut. Cea mai mare parte a acestui gen de fapte o reprezintă furturile cu prejudiciu mic, aşa zisele furturi de „subzistenţă”.

În semestrul I al anului 2013 au fost constatate peste 200 furturi de subzistenţă, mai multe decât în perioada similară a anului 2012. „Este vorba de furtul de produse alimentare de pe rafturile societăţilor comerciale, din anexele imobilelor nelocuite sau de materiale reciclabile, marea majoritate fiind comise pe fondul neglijenţei persoanelor vătămate, în sensul neluării celor mai elementare mijloace de protecţie”, se arată în bilanţul prezentat de IPJ Buzău.  

O creştere importantă se regăseşte şi în fenomenul de evaziune fiscală. În semestrul I, au fost constatate 209 infracţiuni, faţă de 184 în perioada similară a anului 2012, cu un prejudiciu cauzat în valoare de 3.864.000 de lei.    În zona infracţionalităţii economico-financiare, în top se află contrabanda cu ţigări, înfloritoare în perioada de criză. Poliţiştii au confiscat peste 93.000 de ţigarete, întocmind totodată 16 dosare penale.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.