O nouă sentinţă judecătorească obligă prefectul judeţului Buzău la plata unei penalizări de 100 de lei pe zi

Comisia Județeană de Fond Funciar, care s-a întrunit, miercuri, la sediul Prefecturii Buzău, a refuzat să aprobe restituirea unei suprafețe restante de 4.457 de hectare de pădure Academiei Române. Măsura atrage după sine penalizarea prefectului Carmen Ichim, prin plata unor daune în valoare de 100 de lei pe fiecare zi de întârziere până la ducerea la îndeplinire a obligației.

În anul 2007, Academia Română a obținut în baza unui proces reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafață de 18.000 de hectare de pădure pe raza localităților Nehoiu, Siriu și Gura Teghii.

De atunci, Ocolului Silvic al Academiei Române nu i-au fost restituite decât aproximativ 13.000 de hectare pentru că restul suprafeței de teren fusese retrocedat Obștii Moșnenilor Buzoieni. Pentru reîntregirea suprafeței de pădure a Academiei Române, Comisia Locală Siriu a identificat o suprafață de 4.457 de hectare care însă se află în domeniul public al statului și nu poate face obiectul retrocedării.

Prezent la lucrările Comisiei Județene de Fond Funciar, directorul Romsilva Buzău, Cornel Pitiș, a explicat că suprafața respectivă a aparținut dintotdeauna statului român și că Academia Română nu are nici un drept pentru a primi acea suprafață. Mai mult, Pitiș a spus că solicitarea Academiei este făcută de un fost angajat al Romsilva care cunoaște calitatea pădurii de pe acel amplasament.

Ulterior, la propunerea prefectului Carmen Ichim, Comisia Județeană de Fond Funciar a votat, în unanimitate, împotriva retrocedării suprafeței de 4.457 de hectare pe motiv că aceasta se află în proprietatea publică a statului român.

Printr-o hotărâre a Judecătoriei Pătârlagele, prefectul Buzăului este obligat la plata unei penalităţi de 100 de lei pe zi pentru faptul că reprezentanţii Comisiei Judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din Buzău nu s-au pronunţat cu privire la acordarea suprafeţei de 4.457 de hectare de pădure Academiei Române.

Prefectul Carmen Ichim şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că este obligată să plătească personal pentru faptul că membrii Comisiei de Fond Funciar nu au luat deciziile care se impuneau la momentul la care li s-a cerut acest lucru, moment în care funcţia de prefect era deţinută de Paul Beganu.

Fii Reporter