duminică, 10 decembrie, 2023

Modalitatea de plată a gunoiului menajer, schimbată printr-o ordonanță de urgență

Modalitatea de plată a gunoiului menajer, schimbată printr-o ordonanță de urgență

Facebook
Twitter
Email

Proprietarii de locuințe nu vor mai plăti în funcție de numărul de persoane, ci de cantitatea de gunoi aruncată. Reprezentanții operatorului de salubritate din Buzău și Rm. Sărat spun că sunt pregătiți să introducă noul sistem de colectare a gunoiului de la populație. Nu de la 1 ianuarie, ci din primăvară, la case, și cel mai probabil din toamnă, la blocuri.

Sistemul „plăteşte cât arunci” este folosit în majoritatea ţărilor europene, tocmai pentru a stimula colectarea selectivă. Astfel, dacă vor să plătească facturi de salubritate cât mai mici, cetăţenii trebuie să trimită cât mai multe deşeuri la reciclat.

De la 1 ianuarie anul viitor, autoritățile locale vor stabili două tipuri de tarife la serviciul de salubrizare: unul pentru colectarea separată a gunoiului din hârtie, metal, plastic și sticlă, iar, un alt tarif, pentru celelalte tipuri de deșeuri menajere. Vineri, Consiliul Local Municipal Buzău va supune aprobării noi tarife de salubrizare, care sunt valabile până la aplicarea noului sistem de taxare diferențiată.

Astfel, de la 1 decembrie, suma de 12 lei și 60 de bani de persoană, cum este acum, va fi împărțită astfel: 9 lei și 83 de bani, pentru colectarea deșeurilor reziduale și 2 lei și 87 de bani, pentru colectarea deșeurilor reciclabile. Astfel, locatarul va fi direct interesat să colecteze separat deșeurile, pentru a plăti mai puțin.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.