Legea 51% produse româneşti în hipermarketuri, din nou în Comisia de Agricultură

Legea produselor româneşti în hipermarketuri, datorită căreia Comisia Europeană amennță cu o procedură de infringement la adresa României, reintră în dezbatere la comsia de Agricultură din Parlament.

Legea care prevede prezenţa a cel puţin 51% produse româneşti pe rafturile hipermarketurilor ,a adus România în pragul declanșării procedurtii de infringement, întrucât Comisia Europeană consideră că prevederile legii care protejează producători autohtoni, contravin legislaţiei UE referitoare la libera circulaţie a mărfurilor.

Marți, Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor va purta dezbateri generale cu asociaţiile de producători şi retaileri în ceea ce priveşte această lege.  La dezbateri vor participa, reprezentanţi ai Ministerului, ANSVSA,ANPC, ANSVSA,Consilul Concurenței, Romaliment, Rompan, Asociația producătorilor de Carne de Porc din România , Asociaţii de producători agricoli dar şi reţele comerciale.

România a avut deja ca termen limită luna iulie pentru a răspunde Comisiei Europene la scrisoarea de punere în întârziere, pentru a argumenta de ce este nevoie de această lege.

Este pentru a cincea oară când legea este pusă pe ordinea de zi a Comisiei de Agricultură, de când Comisia Europeană a trimis României scrisoarea care vizează inițierea sancțiunilor .

Deputatul de Buzău Dănuț Păle a declarat că modificările legislative sunt necesare pentru sprijinirea a tot ceea ce înseamnă produs alimentar românesc care va fi comercializat în baza noilor modificări legislative, în rețeaua de vânzare a hipermeketurilor. ”Procentul de alimente româneşti de 51% din magazine va genera un real sprijin pentru agricultura românească dar și o mare provocare pentru jucătorii din acest domeniu, care trebuie să-și armonizeze producția și produsele solicitate de piață în decursul unui an agricol.Trebuie să armonizăm rapid acestă lege cu directivele și legislația europeană pentru că există deja interpretări care pot fi sancționate de Comisia Europeană”, a mai spus deputatul Dănuț Păle.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI