Organizată de un grup de presă în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României și un post de televiziune specializat în domeniul agriculturii, temele de discuție au vizat subiecte ca refacerea sistemului de îmbunătățiri funciare și noile tehnologii în irigații, dublul standard al produselor din piața autohtonă, criza forței de muncă în agricultură, fonduri Europene pentru o agricultură sustenabilă dar și necesitățile domeniului și soluțiile pe care le poate oferi cadrul legislativ.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților de resort, ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, reprezentanți ai societăților din agricultură, băncilor, producătorilor agricoli și de utilaje agricole, dar și ai legislativului. Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților a reprezentată de vicepreședintele social democrat buzoian, Dănuț Păle.
- „În pregătirea pentru participarea la conferință am confruntat temele propuse spre dezbatere cu legile și proiectele care au preocupat în ultimii 2-3 ani legislativul. Pentru rezolvarea crizei forței de muncă avem Legile 336/2018 pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industria alimentară sau 132/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. Pentru a ajuta micii fermieri, Legea 21/2019 care încurajează asocierea sau proiectul de Lege prin care se va înființa postul de specialist în domeniul consultanței agricole care va îndruma fermierii în gestionarea terenurilor și fermelor, obținerea fondurilor europene și naționale și în realizarea și depunerea documentelor la instituțiile locale și centrale. Deci cadrul legislativ oferă soluții și se adaptează constant pentru rezolvarea necesităților domeniului.”- Dănuț Păle
Deputatul a dorit să precizeze că în Comisia pe care o reprezintă culoarea politică este irelevantă, iar în timpul dezbaterilor și pentru luarea deciziilor primează interesul celor care lucrează în agricultură, silvicultură, industrie alimentară sau domenii conexe, iar nevoile acestora sunt preluate direct de la ei, motiv pentru care a și participat la această conferință.
- „Am fost la acest eveniment ca să ascult producătorii, pentru a afla care sunt realitățile din teritoriu. Am făcut un apel la toți reprezentanții din federații, confederații, la cei din executiv, să discute și să încerce să elaboreze un program de țară care să fie în acord cu nevoile tuturor, să se concentreze nu doar pe producție ci să începem să atragem mai multe fonduri pentru fabrici de procesare pentru a valorifica materia primă, să fie conștienți că sunt importante și fermele mici și cele mari. De asemenea, să vină cu idei coerente pentru ca Parlamentul să adopte legi simple, aplicabile, care să fie în beneficiul fermierilor. Buna colaborare între toate părțile implicate este esențială pentru ca proiectele să ajungă să producă efectele scontate.”- Dănuț Păle
În timpul conferinței participanții au reiterat dezacordul față de o posibilă plafonare a plăților directe către fermieri sau scăderea bugetului alocat Politicii Agricole Comune 2021-2027 și a fost discutată importanța agriculturii în economia autohtonă și a atragerii tinerilor spre acest domeniu.