Iulian Manea, primarul din Săpoca, riscă să rămână fără funcție, după ce a pierdut procesul cu ANI

Încă un primar buzoian este aproape de a-și pierde mandatul înainte de termen, asemenea primului gospodar din Săgeata. Iulian Manea, primarul din Săpoca, a pierdut definitiv procesul cu ANI, care îl declarase incompatibil încă din 2014, pentru că ar fi deținut în paralel o funcție în administrați spitalului Săpoca.

Săptămâna trecută, Iulian Manea a pierdut definitiv procesul cu ANI, după ce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a fost respins recursul la sentinţa Curţii de Apel Ploieşti, care, de asemenea, îi respinsese acţiunea, ca fiind neîntemeiată, prin care a contestat decizia ANI.

Dosarul de incompatibilitate al primarului de la Săpoca a bătut mult timp pasul pe loc la Înalta Curte de Casație și Justiție. Din ianuarie 2015, când dosarul a ajuns la Curtea Supremă, nu s-a întâmplat mai nimic, până pe 28 septembrie, când i s-a admis, de principiu, recursul. Două luni mai târziu, judecătorii ÎCCJ s-au pronunţat în defavoarea lui Iulian Manea, care mai poate recurge doar la căi extraordinare de atac, însă, în orice moment, ANI poate cere Prefecturii emiterea ordinului de încetare a mandatului de primar înainte de termen.

Inspectorii ANI au precizat, în martie 2014, că Manea se afla în stare de incompatibilitate începând cu data de 19 iunie 2012, întrucât deţinea, simultan, atât funcţia de primar al comunei Săpoca, cât şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003. Primarul comunei Săpoca spune că a renunţat însă la calitate încă din decembrie 2013 şi a depus un punct de vedere după ce a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare.

La scurt timp după primirea deciziei, Iulian Manea a contestat-o în instanţă, însă judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti i-au respins cererea de anulare a actului administrativ. Manea a mers mai departe şi a făcut recurs, care a fost judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la mai bine de un an de la încheierea procesului pe fond.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI