Iată ce trebuie să știi despre regulamentul care prevede ridicarea autoturismului de pe domeniul public

Șoferii care își parchează mașinile neregulamentar sau care staționează în locuri nepermise în municipiul Buzău, se pot trezi fără ele, de luna viitoare. Societatea Trans Bus SA va fi mandatată, prin regulament, de consilierii locali să ridice autovehiculele. Aceeași societate va fi responsabilă pentru eventualele avarii cauzate vehiculului ca urmare a efectuării operațiunilor de ridicare, transport și depozitare, în condițiile prevăzute de lege.

Prevederile Hotărârii de Guvern cu privire la circulația pe drumurile publice, care a intrat în vigoare pe 21 ianuarie, au fost transpuse de responsabili ai Primăriei Buzău într-un regulament care are ca scop fluidizarea traficului rutier și descongestionarea drumurilor publice și vizează șoferii nepăsători. Proiectul de hotărâre în acest sens a fost lansat în dezbatere publică și va putea fi consultat, dar și îmbunătățit de cei interesați, până pe 14 aprilie, urmând să fie supus aprobării în Consiliul Local al Municipiului în ședința de luna viitoare.

Potrivit documentului, orice mașină oprită sau staționată neregulamentar pe arterele orașului, mai mult de cinci minute, incluzând și mașinile abandonate pe trotuare sau expuse vânzării, vor fi ridicate, transportate și depozitate în spații amenajate corespunzător, în care vor beneficia și de pază.

Societatea locală de transport în comun Trans Bus SA va fi mandatată, prin regulament, de consilierii locali să ridice autovehiculele. De asemenea, firma Trans Bus va fi responsabilă pentru eventualele avarii cauzate vehiculului ca urmare a efectuării operațiunilor de ridicare, transport și depozitare, în condițiile prevăzute de lege. Mașina sau remorca ridicată se va restitui numai după ce se va face dovada achitării tarifului aferent operațiunii/operațiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deținerea legală a acestuia.

Costurile totale pentru un autovehicul ridicat și transportat de pe domeniul public se ridică la câteva sute de lei, în funcție de durata depozitării. Astfel, taxa de ridicare va fi de 300 de lei, cea de transport de 200 de lei, iar pentru fiecare zi de depozitare a mașinii în spațiile Trans Bus se va percepe o taxă de 100 lei.

Regulamentul supus dezbaterii publice prevede, de asemenea, sancțiuni și pentru cei care se vor ocupa de aceste operațiuni. Spre exemplu, ridicarea unui vehicul/autovehicul fără dispoziția agentului polițistului rutier sau local se sancționa cu amendă de 800 – 1.000 lei. De asemenea, nerestituirea vehiculelor/autovehiculelor în termenul de 60 minute de la momentul aducerii la cunoștința reprezentantului societății specializate a dovezii privind plata tarifului de deblocare, se va sancționa cu amendă de 200 – 300 lei, iar restituirea unui vehicul/autovehicul fără respectarea prevederilor prezentului regulament se va sancționa cu amendă de 500 – 800 lei.

Fii Reporter