joi, 30 noiembrie, 2023

Globe-trotter-ul Dumitru Dan, propus ”cetățean de onoare” al Buzăului, post-mortem

Globe-trotter-ul Dumitru Dan, propus ”cetățean de onoare” al Buzăului, post-mortem

Facebook
Twitter
Email
Anul acesta, Consiliul Local va conferi un singur titlu de „Cetățean de onoare” al municipiului Buzău, celelalte propuneri fiind respinse după analizarea dosarelor. În ședința din luna martie, aleșii locali vor mai acorda și titlul de „Omul anului 2014” scriitorului Florentin Popescu, redactor-șef al revistei „Bucureștiul literar și atistic” și lui Valeriu Șușnea, pictor, restaurator muralist și profesor. 

Municipalitatea a decis ca tiltul de „Cetățean de onoare” să fie oferit unei singure persoane, post-mortem, spre deosebire de anul precedent când opt perosane s-au bucurat de această distincţie. “Cetăţeanul de onoare” al acestui an este Dumitru Dan. 
 
Dumitru (Demetre) Dan (n. 14 iulie 1890, Buhuși, România – d. 4 decembrie 1978, Buzău) a fost un geograf, profesor de geografie și globe-trotter român născut într-o familie de origine greacă. S-a remarcat prin faptul că a cucerit titlul mondial pentru înconjurul lumii pe jos. Performanța sa a rămas neegalată, fiind înscris în Cartea Recordurilor în anul 1985. 
 
Călătoria l-a purtat pe 5 continente, peste 3 oceane, prin 74 de țări, 30 de colonii și prin peste 1.500 de orașe. A rupt 497 perechi de opinci și 28 de costume naționale. 
 
Dumitru Dan a murit pe 4 decembrie 1978 la Buzău, unde este și înmormântat în Cimitirul Eroilor.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.