luni, 26 februarie, 2024

Să vezi şi să te cruceşti! Află cum a ajuns Arhiepiscopia să dărâme ce-a construit în plină criză

Să vezi şi să te cruceşti! Află cum a ajuns Arhiepiscopia să dărâme ce-a construit în plină criză

Facebook
Twitter
Email

O construcţie nouă din curtea Catedralei arhiepiscopale din Buzău, care urma să devină clopotniţă, va ajunge un morman de moloz, la mai puţin de şase luni de la începerea lucrărilor.Motivul, proiectul a fost gândit prost iar prelaţii Arhiepiscopiei şi-au dat seama târziu că zidurile înalte de peste zece metri sufocă celelalte clădiri ale eparhiei. Acum, au hotărât să demoleze clopotniţa, iar în locul ei să construiască un aghiazmatar, adică  o clădire mult mai scundă, unde se ţin slujbe în aer liber. Curtea Catedralei Arhiepiscopale din Buzău este de aproape şase luni transformată în şantier. Dacă la început, muncitorii ridicau zidurile viitoarei clopotniţe, de două zile, lucrările au un alt scop. Pereţii înălţaţi déjà la peste zece metri sunt rupţi centimetru cu centimetru de un excavator cu pickhammer.

După aproape jumătate de an de la începerea lucrărilor la clopotniţă, decidenții Arhiepiscopiei au ajuns la concluzia că proiectul a fost gândit prost. Zidirea clopotnitei a început anul trecut, pe vremea fostului arhiepiscop, Epifanie Norocel. Schimbarea de viziune estetică a venit odată cu întronizarea noului arhiepiscop, Înalt Preasfintitul Ciprian.

Astfel, din punct de vedere arhitectonic şi estetic, clădirea liturgică nu trebuie să pună în umbră faţada Seminarului Teologic şi, în acelaşi timp, nu trebuie să „sufoce“ şi mai mult spaţiul din vecinătatea lăcaşului de cult.

„Permanența consiliului eparhial a decis modificarea proiectului în urma consultării specialiştilor din domeniu atât în plan local, cât şi naţional, între aceştia, la loc de frunte situându-se Prof. Ing. Dr. Nicolae Noica, specialist de autoritate în domeniul construcţiilor”, a declarat preotul Adrian Ionescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Oamenii care trec pe lângă catedrala din centrul Buzăului se crucesc când văd că zidurile abia ridicate se transformă morman de moloz şi fier.

„Nu am mai văzut aşa ceva. E mult beton care trebuie dărâmat dar şi muncă în zadar. e păcat că s-au irosit atâţia bani”, ne-a declarat Maria Ion , o pensionară care locuieşte în cartierul Micro 3.

Pe amplasamentul clopotniţei va fi construit un Aghiazmatar, loc pentru slujbe în aer liber, de numai patru metri înălţime. Catedrala buzoiană va avea totuşi o clopotniţă, însă într-o zonă a curţii unde nu afectează imaginea complexului de clădiri ale arhiepiscopiei.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.