miercuri, 19 iunie, 2024

Au început lucrările care vor transforma strada Cuza Vodă într-un veritabil centru istoric

Au început lucrările care vor transforma strada Cuza Vodă într-un veritabil centru istoric

Facebook
Twitter
Email

În sfârşit, au început lucrările de modernizare a centrului istoric al oraşului, din fonduri europene. Şantierul creează disconfort trecătorilor şi comercianţilor din principalul vad comercial însă autorităţile spun că orice lucrare de anvergură se face cu sacrificii. Centrul vechi al oraşului Buzău, actuala Cuza Vodă, va trece printr-o serie de lucrări de restaurare a infrastructurii şi a mobilierului stradal, cu scopul de a reda buzoienilor unul din punctele de referinţă şi atmosfera din trecut. 

Lucrările se vor desfăşura atâta timp cât vremea va permite, apoi vor continua la primăvară. „Am intrat în ultima fază a reabilitării părţii de infrastructură, respectiv canalizare, apă şi telefonie, iar acum începe efectiv lucrarea de reabilitare. În cel mult o lună trebuie terminate lucrările la conductele de apă. În curând trebuie să sosească şi granitul. Sper ca mare parte din partea carosabilă să fie reabilitată până la venirea iernii, urmând ca în primăvară să finalizăm, să se instaleze mobilierul urban, să se realizeze iluminatul şi tot ceea ce este prevăzut în proiect“, a declarat viceprimarul municipiului Buzău, Sebastian Radu.

Locuitorii şi comercianţii de pe principalul vad comercial al Buzăului resimt disconfortul produs de şantier de mai bine de o lună. „Ne cerem scuze pentru neplăcerile pe care le vom crea în zonă, dar toată lumea va avea de câştigat. Nu poţi să construieşti fără şantier. Ne-am organizat cât se poate de bine şi vom încerca să creăm cât mai puţin disconfort trecătorilor şi celor care au spaţii comerciale pe această stradă“, a mai spus viceprimarul Sebastian Radu.

În ceea ce-i priveşte pe comercianţi, se caută o soluţie pentru aprovizionarea magazinelor de pe această stradă, deoarece mijloacele de transport nu vor mai putea intra în zonă. Conform proiectului, străzile adiacente vor fi închise cu piloni retractili şi doar pompierii şi ambulanţele vor mai putea avea acces pe Cuza Vodă.

Strada Cuza Vodă va fi decorată cu felinare de epocă, băncuţe de piatră, balustrade din fier forjat şi pavele luminoase. Stratul de asfalt va fi înlocuit cu dale de granit, în culori diferite, printre care vor fi intercalate 50 de dale speciale, cu spoturi de lumină.

Vor mai fi montate zece bănci de piatră, 30 de lămpi stradale, un ceas de epocă, trei bazine de apă, trei buvete şi cinci panouri cu istoricul zonei. În proiectul de reabilitare este prevăzută şi montarea unor plăci cu texte despre istoricul zonei.

Sunt şanse ca, după reabilitare, centrul vechi al Buzăului să semene cu cel de acum o sută de ani. Firma care a realizat proiectul de reabilitare a străzii Cuza Vodă din Buzău a avut grijă să-i întrebe mai întâi pe istoricii de la Muzeul Judeţean cum arăta acest spaţiu pe vremuri. Rămâne ca firma de construcţii să respecte proiectul cu fidelitate.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.