miercuri, 22 mai, 2024

Foștii președinți ai României, afectați de măsura eliminării pensiilor speciale. Inițiativa aparține unui parlamentar buzoian

Foștii președinți ai României, afectați de măsura eliminării pensiilor speciale. Inițiativa aparține unui parlamentar buzoian

Facebook
Twitter
Email

Deputatul PSD Sebastian Radu a depus un amendament la Propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale care se află în dezbatere în Camera Deputaților. Parlamentarul buzoian a anunțat că a început demersurile pentru ca indemnizația celor care au avut calitatea de șef de stat să fie eliminată.

Amendamentul propune abrogarea literei ”b” a articolului 2 din Legea 406/2001 ce prevede că persoanele care au avut calitatea de șef al statului român beneficiază pe durata vieții de o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată Președintelui României în exercițiu.

„Având în vedere faptul că de foarte multe ori în spațiul public inițiatorii propunerii legislative au susținut și susțin în continuare dorința de a elimina toate pensiile speciale, mai puțin cele pentru două categorii, ale militarilor, conform cutumei din celelalte țări membre NATO și cele acordate magistraților, așa cum recomandă Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) consider corect ca și indemnizația celor care au avut calitatea de șef de stat să fie eliminată. Menținerea acesteia ar fi o dovadă de ipocrizie și ar pune la îndoială veridicitatea afirmațiilor conform cărora se elimină toate indemnizațiile (pensiile) speciale cu cele două excepții menționate anterior”, a transmis deputatul Sebastian Radu.

Deputatul PSD s-a adresat și fiecărui lider de grup parlamentar din Camera Deputaților pentru a le expune motivele care au stat la baza amendamentului propus și pentru a le cere să îl susțină.

„Sper ca fiecare lider de grup să își anunțe colegii despre acest amendament, să îl discute și să îl susțină. Bineînțeles, în cazul în care doresc, în special inițiatorii, să fie complet corecți și să își asume propunerea de a elimina toate pensiile speciale și pentru a asigura promovarea principiului echității, corectitudinii și tratamentului egal al cetățenilor României”, a transmis Sebastian Radu.

PNL va susţine anularea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi magistraţilor care au deja o decizie a Curţii Constituţionale, a declarat luni vicepremierul Raluca Turcan. Se va elimina astfel o inechitate crasă în sistem, a adăugat Turcan.

„Sunt aproape 9 miliarde de euro pe an cheltuiţi de statul român cu pensiile speciale. În paralel cu anularea unor privilegii date pe criterii discriminatorii, venim cu o lege a pensiilor care să elimine inechităţile din sistem. O ţară întreagă aşteaptă ca pensiile în România să fie calculate pe principiul contributivităţii, iar privilegiul aflat la discreţia politicienilor să fie eliminat”, a explicat vicepremierul.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Ce este detartrajul?

Detartrajul este o procedură stomatologică non-invazivă, menită să îndepărteze placa bacteriană și tartrul (depunerile calcificate) de pe suprafața dinților și de sub gingii. Această procedură