duminică, 13 octombrie, 2024

Deputatul Dănuț Păle, în misiune de observare din partea OSCE la alegerile parlamentare din Armenia

Deputatul Dănuț Păle, în misiune de observare din partea OSCE la alegerile parlamentare din Armenia

Facebook
Twitter
Email

Pe 9 decembrie în Armenia au avut loc alegeri parlamentare anticipate. Acestea au fost organizate în urma protestelor antiguvernamentale din luna aprilie a acestui an, care au determinat demisia lui Serzh Sargsyan din funcția de prim-ministru și o răsturnare a balanței de putere cu un nou guvern format de Nikol Pashinyan.

Această nouă guvernare a adus cu sine și o tentativă de modificare a Codului Electoral armean în sensul eliminării candidaturilor pe liste deschise, trecerea la un sistem pur proporțional și praguri mai mici pentru obținerea un loc în parlament. Modificările propuse nu au reușit să obțină votul a trei cincimi dintre parlamentari. Au fost aduse totuși modificări la legislația electorală prin care s-a extins lista prohibițiilor în privința candidaturilor, s-au eliminat restricțiile cu privire la observatorii din partea mass media și au fost înăsprite sancțiunile și penalitățile pentru infracțiunile electorale.

Deputatul buzoian social democrat Dănuț Păle, membru supleant în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, alături de deputatul Costel Neculai Dunava, a făcut parte din misiunea de observare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. Observatori la aceste alegeri au trimis și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European și reprezentanți ai mass media la nivel internațional.

„Am fost foarte impresionat de modul profesionist de organizare al alegerilor. Într-un timp foarte scurt au reușit să implementeze un sistem care a dus la un vot transparent, real, cu alegători educați și reguli stricte împotriva practicilor de cumpărare a voturilor.”-Dănuț Păle

armenia 1

Alegerile anticipate din Armenia au fost câștigate cu o majoritate de peste 70 de procente de coaliția condusă de Partidul Contractul Civil al lui Nikol Pashinyan. Deoarece nu reușea să obțină o majoritate în parlamentul controlat de Partidul Republican, acesta demisionase tactic pe 16 octombrie după ce a convins mai mulți parlamentari să nu aleagă un nou prim-ministru și pentru a provoca astfel dizolvarea parlamentului.

„Am avut ocazia să observ o țară care pare să se îndrepte spre o nouă ideologie, mai liberă, mai preocupată de cetățean și binele acestuia. Sper că și următoarele tururi electorale din Armenia se vor desfășura la fel de corect și transparent și că fiecare cetățean va avea ocazia să își dea seama că votul său este foarte important și chiar contează, dar și că vor avea candidați care să merite votul acestora.”- Dănuț Păle

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.