marți, 19 martie, 2024

Deputat Sebastian Radu: ”Decizia de a mări cuantumul alocațiilor, în contextul deținerii de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, este un pas în direcția bună”

Deputat Sebastian Radu: ”Decizia de a mări cuantumul alocațiilor, în contextul deținerii de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, este un pas în direcția bună”

Facebook
Twitter
Email

Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificările și compeltările ulterioare, precum și pentru modificarea art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare prin care au fost mărite alocațiile de stat pentru copii.

Deputatul buzoian Sebastian Radu, membru al Partidului Social Democrat, consideră că decizia de a mări cuantumul alocațiilor, în contextul deținerii de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, este un pas în direcția bună pentru ca țara noastră să încerce alinierea la modelele de măsuri de protecție socială din celelalte state membre U.E.

„Este o măsură care sunt convins că va avea un impact pozitiv asupra cetățenilor. Este adevărat, discuția în privința acestei măsuri a fost generată de amendamentul depus de un membru al opoziției la proiectul de Lege a bugetului de stat pe anul 2019. Din păcate, dorința de schimbare a fost mai puternică decât capacitatea inițiatorilor de a face o propunere aplicabilă, logică, argumentată și care să respecte legislația în vigoare. Amendamentul era inaplicabil deoarece nu preciza sursa finanțării acestuia, conform prevederilor Legii 500/2002 privind finanțele publice. Sursa propusă, excedentul înregistrat de Bugetul asigurărilor sociale, nu poate fi transferat de la asigurările sociale, care reprezintă sume contribuite de cetățeni, la bugetul de stat.”-Sebastian Radu

Măririle se vor aplica din luna următoare intrării în vigoare a Legii bugetului de stat pe 2019. Cuantumul alocațiilor de stat pentru copii va fi următorul: 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora; 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

„Este esential de reținut un fapt: Legea Bugetului de stat pe anul 2019 care dă posibilitatea aplicării acestei Ordonanțe de Urgență a fost votată doar de PSD, ALDE, UDMR și reprezentanții minorităților, iar PNL împreună cu USR au votat împotriva sa și implicit împotriva măririi alocațiilor de stat pentru copii. Practic și-au respins propriul amendament. Dacă Legea bugetului va fi contestată la Curtea Constituțională, termenul în care ar putea intra în vigoare mărirea alocațiilor s-ar extinde. Sunt multe alte greșeli în ceea ce s-a propus inițial în amendament. Data de 1 martie propusă este una utopică și nu are baze în normele tehnicii legislative și ale termenelor aplicabile pentru intrarea în vigoare a unei legi. Dar Guvernul PSD-ALDE a îndreptat și această eroare. Textul inițiatorilor nu a precizat cuantumul creșterii fiecărui tip de alocație de stat pentru copii. Anunțarea acestuia imediat după vot a fost prematură. Cei 4,3 milioane de beneficiari pe care opoziția i-a utilizat ca argument sunt de fapt 3,6 milioane. Toate aceste fapte demonstrează o lipsă de respect față de informarea corectă, atât a celor care îi ascultă cât și a propriei informări dar și o lipsă de responsabilitate a declarațiilor politice, față de care parlamentarii sunt protejați de lege, dar care nu înseamnă că acestea trebuie să fie goale de conținut și de adevăr. Așadar, Guvernul PSD-ALDE, împreună cu parlamentarii care au susținut prin vot Legea bugetului pe anul 2019, sunt cei care au mărit în fapt alocațiile de stat pentru copii.”- Sebastian Radu

Conform datelor publicate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, în raportul privind alocațiile de stat pentru copii, în luna decembrie 2018 au fost plătite 3.616.389 alocații

Biroul de presă al deputatului
Nicolaie-Sebastian-Valentin RADU
Circumscripția electorală nr. 10, Buzău

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.