Demolarea blocurilor vechi din centrul Buzăului vs. consolidarea și refacerea fațadelor, planurile foștilor și actualilor edili pentru înfrumusețarea centrului orașului

Autoritățile Buzăului vor să scape de hidoșenia unor blocuri comuniste din centrul orașului, dar nu prea au soluții. Dacă vechea administrație avansa ideea dărâmării lor și înlocuirii cu blocuri noi, mai înalte, cu o arhitectură potrivită zonei, actuala conducere a primăriei spune că nu poate face altceva decât să consolideze vechile blocuri, fiind clasificate cu risc seismic, și asta cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Aspectul zonei centrale a municipiului Buzău suferă din cauza unor blocuri construite de comuniști în anii ’60. Este părerea tuturor edililor care au trecut prin Palatul Comunal, care au încercat să găsească soluții pentru îmbunătățirea estetică a Centrului.

Unul dintre cele mai mari proiecte de urbanism anunțate de fosta administrație viza atragerea de fonduri externe pentru construcția unor blocuri turn în centru orașului și demolarea celor vechi, marcate cu bulină roșie.

Constantin Boșcodeală declara în 2012 că ”în circa patru, cinci ani, avem în plan construcția unor turnuri cu cel puțin șapte etaje, spații comerciale la parter și locuri de parcare în curtea interioară a blocurilor din centru”.

”După finalizarea acestuia, vor fi mutate aici toți locatarii din blocurile vechi, construite în anii ’60, iar acestea vor fi demolate. Vom atrage fonduri europene iar pentru proiectul noului edificiu vom organiza concurs de proiecte”, a declarat Constantin Boșcodeală. Boșcodeală mai spunea că un alt avantaj, prin demolarea blocurilor vechi, ar fi fost și acela al lărgirii străzilor din centru și îmbunătățirea traficului auto.

În viziunea viceprimarului Fănică Bârlă, înlocuirea blocurilor vechi din centru cu două construcții mai înalte era anunțată ca fiind ”cel mai important proiect care vizează municipiul Buzău în ultimii 100 de ani”.

”Vrem să reprofilăm jumătate din centrul municipiului. Adică, tot ce înseamnă de la Palatul Comunal până la Biserica Sf. Îngeri. Toate blocurile care au avut sau au bulină roşie vrem să le dărâmăm. În locul lor vrem să construim clădiri noi. Vrem să facem un concurs de proiecte de arhitectură, având ca temă reprofiliarea zonei repective”, a declarat în 20120 Fănică Bârlă, viceprimar al municipiului Buzău.

14241471_10208291728508668_2536804361846040237_o

Foștii edili aveau în proiect să construiască un număr mai mare de apartamente faţă de cel existent pentru a le ceda apartartamente celor care locuiesc în prezent în blocurile vechi, iar alte locuințe, construite în plus, să fie oferite spre vânzare familiilor de tineri.

„Blocurile vor fi P+6, cât permite zona, pentru a nu depăşi înălţimea Primăriei sau a magazinului Dacia, pentru a avea un front de perspectivă pentru tot centrul, iar de jur împrejurul acestor blocuri, pe lângă noile blocuri ce vor fi construite, reprofilăm tot ce înseamnă parcare, spaţii verzi, cu scopul înfrumuseţării centrului Buzăului. Cu o corectă aşezare pe orizontală şi echilibrată pe verticală vom câştiga jumătate din spaţiile care sunt acum împrăştiate şi împărţite, şi le vom face unitare”,declara viceprimarul municipiului, Fănică Bârlă.

Actuala administrație spune că proiectul ”foștilor” este o utopie

Blocurile vechi din centru sunt o problemă și în spatele actualei garnituri din conducerea Primăriei, mai ales că aceste construcții sunt catalogate cu risc ridicat la cutremur. Consideră însă utopică ideea promovată de echipa lui Boșcodeală, de a le dărâma pentru a face loc altor blocuri. Potrivit viceprimarului Ionuț Apostu, soluția cea mai bună o constituie atragerea de fonduri externe pentru consolidarea vechilor blocuri și refacerea fațadei, astfel încât clădirile din punctul zero al orașului să aibă o arhitectură armonizată cu cea a Palatului Comunal.

”Chiar ne gândim la o soluție astfel încât să prindem și consolidarea blocurilor. Ar putea fi și fonduri europene, dar din păcate nu avem expertizele tehnice ale blocurilor cu bulină. Nu au existat niciodata la Primărie. Cât privește proiectul demolării, este utopic la acest moment. Nu poți să expropriezi sute de locuitori de vârsta a treia. Singura soluție este consolidarea cu centură în exteriorul actualelor imobile”, a declarat viceprimarul Ionuț Apostu.