Criză fără precedent. Asociațiile culturale și sportive, dar și cetățenii de onoare, rămân fără finanțare de la Primărie

Municipalitatea buzoiană a anulat festivitatea de decernare a titlurilor de Cetățean de onoare, din cauza arieratelor și a datoriilor acumulate. O ordonanță de urgență a guvernului tehnocrat obligă administrațiile locale să-și stingă toate restanțele înainte să încheie noi angajamente financiare.

Astăzi, municipalitatea ar fi trebuit să confere titlurile de „Cetăţean de Onoare al municipiului Buzău” şi „Omul Anului 2015” însă evenimentul a fost amânat până la o dată pe care nimeni nu o poate indica acum. Decizia a fost impusă de faptul că autoritățile locale au ajuns în imposibilitatea de a susține finanțări ale unor activități culturale sau sportive, din cauza arieratelor și datoriilor acumulate.

Prin hotărâre de consiliu local, fiecare dintre dintre cetăţenii de onoare, 62 în total, trebuie să primească un premiu de 595 de lei, dintr-un buget de peste 40.000 de lei, însă niciunul dintre ei nu poate intra deocamdată în posesia premiilor.

”Acești bani sunt acordați printr-un proiect cultural făcut de serviciul propriu de specialitate. Nici acesta nu poate beneficia de finanțare din bugetul local, din cauza Ordnanței 9, orice altă asociație culturală sau sportivă din oraș”, a declarat Fănică Bârlă, viceprimar cu atribuții de primar.

Conducerea Primăriei anunță pe site-ul propriu că sistează finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale și sportive, până când nu vor fi stinse toate datoriile.

”Comisiile pentru evaluarea proiectelor privind finanţarea nerambursabilă din bugetul municipiului Buzău, constatând că ordonatorii de credite nu pot face noi angajamente legale şi pe cale de consecinţă comisiile rămân fără obiectul de activitate, au suspendat lucrările până după data stingerii plăţilor restante înregistrate, dată la care au recomandat organizarea unor noi sesiuni de selecţie”, se arată în mesaj.

Potrivit Serviciului Buget, Evidenţă Venituri şi Cheltuieli din cadrul Direcţiei Economice, la data de 30 aprilie 2016 se înregistrează plăţi restante şi arierate şi, conform prevederilor art. 14, alin. (8) din Legea nr. 273 din 29 iunie 2006 actualizată privind finanţele publice locale, ordonatorii de credite au obligaţia ca în execuţia bugetelor locale să asigure achitarea plăţilor restante existente în momentul elaborării bugetului local, precum şi a plăţilor restante rezultate în cursul anului curent.

Rămân astfel fără finanțare, cluburi cu rezultate deosebite precum Handbal Municipal sau Stejarii, echipă campioană la rugby. Evenimente culturale precum Bienala Ion Andreescu au de asemenea de suferit.

Fii Reporter