luni, 4 martie, 2024

Clădirile din centrul vechi al Buzăului, cele mai vulnerabile la mişcările seismice

Clădirile din centrul vechi al Buzăului, cele mai vulnerabile la mişcările seismice

Facebook
Twitter
Email

Deşi clădireile din centrul vechi al Buzăului sunt şubrezite de cele mai mari cutremure care le-au lovit în secolul trecut, de aproape un deceniu, niciunul dintre proprietarii acestora nu a înceaput lucrări de consolidare. Expertiza tehnică, realizată de trei arhitecţi, a evidenţiat un număr de 44 de construcţii şubrede, dintre care 25 sunt case vechi de zeci şi sute de ani. În centrul istoric al oraşului, mai precis pe Cuza Vodă şi străzile adiacente, se află 18 dintre clădirile care s-ar putea dărâma la un cutremur nu foarte puternic. Persoanele fizice care deţin imobile puternic degradate au posibilitatea să solicite sume nerambursabile de la stat, prin intermediul primăriei, care să acopere costul proiectului de consolidare.

Cele mai vechi sunt case cu etaj, construite după anul 1880, de evreii care se ocupau cu negoţul în târgul Buzăului. Nu numai cei care locuiesc în aceste locuinţe se află în pericol de moarte, în cazul unui seism, ci şi trecătorii care zilnic străbat centrul istoric.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, dintre casele de pe Cuza Vodă, mai puţin de zece au fost consolidate în timp. Este vorba despre clădiri care au fost transformate în spaţii comerciale, cu investiţii exclusiv private. „Proprietarii imobilelor clasate cu grad seismic ridicat trebuie să ştie că statul subvenţionează proiectul de consolidare şi că trebuie să depună cererile la primărie. Ulterior, fiecare suportă lucrările la structura de rezistenţă din investiţii proprii”, ne-a declarat Călin Iosif, consilierul primarului municipiului Buzău.

Nu numai pe Cuza Vodă sunt clădiri cu bulină roşie, ci şi pe străzile Independenţei, Parângului, Penteleu şi Transilavaniei. De asemenea, pe lista cu clădirile şubrede din municipiu se mai află şi 19 blocuri, pentru care asociaţiile de proprietari trebuie să suporte lucrările de consolidare din fonduri proprii. 

Rezistenţa blocurilor din Buzău, în caz de seism, diferă de la un cartier la altul, în funcţie de proiectele folosite la ridicarea lor şi de perioada în care au fost construite. Specialiştii spun că rezistenţa depinde nu numai de intensitatea unui cutremur, ci şi de traiectoria pe care o are unda seismică.

Cele mai expuse sunt blocurile construite înaintea cutremurului din 1977, când multe blocuri din oraş s-au construit „după ureche” iar prescripţiile tehnice nu erau atât de avansate. Experţii spun că cele mai rezistente blocuri din Buzău sunt cele ridicate după 1977, inclusiv cele din panouri de mari dimensiuni.

Cele mai multe blocuri ridicate după această metodă sunt în cartierele Broşteni, Dorobanţi, Micro 3, Mirco 5 şi Micro 14 şi parţial bulevardul Unirii.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.