Clădirea fostului spital Brătianu intră în reabilitare. A fost semnat contractul de finanțare a proiectului

Este vorba despre imobilul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, în care a funcționat odinioară spital Brătianu, clădire care de aproape două decenii zace în paragină. După reabilitare, în clădire va funcționa un centru muzeal iar de jur-împrejur, va fi amenajată o grădină publică în care buzoienii se pot relaxa. Astăzi a semnat acordul de finanțare cu fonduri europene a lucrărilor de modernizare a imobilului.

O clădire simbol al municipiului Buzău va fi readusă la viață, cu bani europeni. Este vorba despre imobilul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, unde a funcționat Spitalul Brătianu. Astăzi, reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est și cei ai Consiliului Județean Buzău au semnat contractul de finanțare a proiectului.

Aproape 4.000.000 de euro din bugetul de investiții al Uniunii Europene vor fi alocate pentru modernizarea clădirii cu valoare de patrimoniu. Este primul proiect din județul Buzău finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operational Regional 2014-2020.

Nu doar clădirea fostului spital Brătianu va fi renovată, ci și zona din jurul imobilului. Reprezentanții Consiliului Județean spun că aici va fi amenajată o grădină publică, cu o fântână arteziană și băncuțe, unde buzoienii se pot relaxa în timpul liber.

bratianu

În cadrul centrului muzeal vor avea loc diverse activități culturale: spectacole, lansări de carte sau diferite alte evenimente artistice.

Imobilul care va fi reabilitat cu bani europeni a fost construit între anii 1895 – 1896. A fost cel mai mare spital din municipiu până în anii ‘70, când, odată cu deschiderea Spitalului Judeţean Buzău, imobilul respectiv a devenit secţie exterioară a acestuia, deservind ortopedia, ORL-ul şi dermato-venericele.

Ultima dată, spitalul Brătianu a fost renovat în 1935, când s-a construit un etaj în partea centrală a clădirii principale, iar de atunci s-au făcut doar mici reparații de consolidare a clădirii. După Revoluție, însă, cladirea a fost total dată uitării.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI