joi, 30 noiembrie, 2023

CJ Buzău crește limita de consum carburant pentru mașinile din dotarea administrației județului

CJ Buzău crește limita de consum carburant pentru mașinile din dotarea administrației județului

Facebook
Twitter
Email
Mașinile din dotarea Consiliului Județean Buzău sau a instituțiilor subordonate pot consuma lunar până la 650 de litri de combustibil fiecare. Astfel, pentru cele 36 de mașini, cheltuielile lunare cu benzina ar putea ajunge la 50.000 de lei. Proiectul CJ Buzău ce stabilește noul plafon de consum combustibil a trecut în ședința din noiembrie cu majoritate de voturi, în ciuda opozitiei liberalilor, care susțin că aceste cote sunt exagerate.

Conform hotărârii, pentru fiecare autoturism s-a stabilit o cotă cuprinsă între 200 şi 650 de litri. Un calcul simplu arată că pentru cele 36 de mașini, se poate alocă lunar până la 10.800 de litri de combustibil, în valoare de peste 50.000 de lei. Altfel spus, noua cotă ar permite ca zilnic absolut toate mașinile din parcul auto al Consiliului Județean să parcurgă câte un drum până la București și înapoi.
 
Preşedintele Consiliului Judeţean consideră majorarea cotei cât se poate de normală. ”Nu știu dacă este mare sau mică. Probabil că foarte bine știți, până acum o perioadă de timp cotele erau destul de mici. Prin hotărâre de guvern s-au modificat cotele iar noi nu am făcut altceva decât să actualizăm cotele”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.
 
Împotriva proiectului care s-a aflat în dezbatere în cadrul ședinței din noiembrie au votat consilierii PNL, aceștia considerând cotele ca fiind exagerate. 
 
Ei spun că şefii de instituţii pot fi bănuiţi că, odată cu noua cotă generoasă, pot folosi maşinile de serviciu în interes personal. ”Dacă la un moment dat, legislația dădea un anumit plafon pentru cotele de combustibil, am văzut că această cotă e majorată acum de câteva ori. Am votat împotrivă, pentru că nu există o justificare pertinentă a acestori cote. (…) Ascund anumite consumuri, sper eu să nu am dreptate, pentru uz personal. Tocmai aceea a fost rațiunea legii atunci când s-au fixat aceste cote”, a declarat Dorin Bădulescu, copreședinte PNL Buzău.
 
Până în acest an, normarea cotelor de carburant era stabilită prin lege. Din luna noiembrie, s-a lăsat la dispoziţia administrației locale stabilirea cotelor de carburant.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.