Buzăul va avea cel mai mare penitenciar regional, pe structura unor foste unități militare. Obiectivul a fost vizitat de ministrul Justiției

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, şi-a dat acordul de principiu pentru construirea în județul Buzău a celui mai mare penitenciar din regiune. Obiectivul va fi construit la Unguriu, în spațiul pe care se află două unităţi militare dezafectate, care vor fi preluate de Minnisterului Apărării Naţionale. 

Vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, și președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, au vizitat, joi, cele două unităţi militare dezafectate, din comuna buzoiană Unguriu. Aceasta a fost una dintre etapele demersului privind construirea unui penitenciar de tip tampon, care să asigure transferul deținuților ce urmează a fi puși în libertate sau să găzduiască deținuți de la penitenciare aflate în reabilitare.

„Astăzi, împreună cu domnul ministru al Justiţiei, preşedintele Consiliului Judeţean şi domnul primar Tirizică de la Unguriu, am avut o vizită la fosta unitate militară din comuna Unguriu. Au fost şi reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, şi domnul ministru a fost de acord cu locaţia, în vederea unui viitor penitanciar pe raza judeţului Buzău. Începutul este prin transferul terenului de la MapN, la Ministerul Justiţiei. Apoi o să vedem sursele de finanţare: fonduri europene ori din Planul Junker ori investiţie prin Banca Mondială”, a declarat vicepremierul Marcel Ciolacu, prezent la fața locului.

Potrivit vicepremierului Marcel Ciolacu, structura ar urma să producă și locuri de muncă, dar și o creștere a confortului locuitorilor, în condițiile în care infrastructura de acces va fi reabilitată. Impactul va fi unul important asupra economiei județene, nu numai locale.
Autoritățile spun că localnicii nu trebuie să își facă probleme în privința siguranței, penitenciarul și împrejurimile urmâd să fie foarte bine securizate.

Proiectul inițial îi aparține primarului din Unguriu care, în toamna anului 2012, a trimis la Ministerul Justiţiei un memoriu prin care propunea trecerea obiectivului militar aflat în proprietatea publică a statului, din administrarea MApN în subordinea Ministerului Justiţiei, mai precis Administraţiei Penitenciarelor.

În urma unei investiţii în reabilitarea ansamblului de clădiri şi în măsuri de creştere a siguranţei, spune primarul buzoian, statul român poate să asigure aici detenţia a cel puţin 300 de persoane.

Fii Reporter