miercuri, 1 mai, 2024

Buget de austeritate pentru municipiul Buzău. O importantă sumă este alocată asfaltării străzilor

Buget de austeritate pentru municipiul Buzău. O importantă sumă este alocată asfaltării străzilor

Facebook
Twitter
Email

Municipalitatea va avea de cheltuit 216,7 milioane de lei în 2018. Investitțiile în infrastructură constituie capitolul care va înghiți cei mai mulți bani, și nu educația, ca în ultimii ani. Asta, după ce salariile cadrelor didactice din municipiu vor fi plătite de la bugetul de stat, prin Inspectoratul Școlar.

Bugetul pe anul 2018 al orașului Buzău este mult mai sărac decât cel din anul precendent, ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Dacă în 2017, bugetul de cheltuieli al municipiului Buzău a fost de 313 milioane de lei, anul acesta administraţia locală are la dipoziţie un buget general de venituri şi cheltuieli în sumă totală de 216,7 milioane lei.

O altă explicație a diminuării bugetului din acest an față de 2017 vizeaza salariile cadrelor didactice din școlile și grădinițele din municipiu care vor fi plătite direct de la bugetul statului, nu de către Primarie.

O mare parte din bugetul din acest an va fi alocată pentru asfaltarea străzilor. Astfel, la capitotolul transporturi este prevăzută suma de 37,8 milioane de lei, mai mult de jumătate din sumă fiind alocată asfaltărilor.

Totodată, administrația locală a alocat o suma de 2,6 milioane de lei drept contribuție proprie pentru proiecte europene de dezvoltare a infrastructurii.

Se anunță un an sumbru pentru buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire. În bugetul orașului nu a fost alocat niciun leu pentru subvenția la energia termică, fapt care îi va pune în dificultate pe cetățenii cu venituri foarte mici, racordați la sistemul de încălzire al Regiei Autonome.

Dacă nu se vor găsi alte soluții pentru a ajuta familiile nevoiașe, aceștia vor fi practic în imposibilitatea de a-și mai achita facturile la căldură. În același context, edilul Constantin Toma a anunțat recent că toate școlile și grădinițele vor fi dotate cu centrale termice proprii, măsură care va duce, mai mult ca sigur, la desființarea Regiei Autonome Municipale.

În bugetul pe 2018 al Primăriei, o sumă consistentă este prevăzută la capitolul asistență socială. Dintr-un total de 34 de milioane de lei prevăzuti, jumătate din sumă constituie salarii de personal, iar restul, plățile pentru anumite categorii de buzoieni beneficiari ai unor indemnizații prevăzute în lege.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.