luni, 4 martie, 2024

Autostrada A7 și viitorul aeroport civil de la Boboc, în noul concept de dezvoltare a Buzăului

Autostrada A7 și viitorul aeroport civil de la Boboc, în noul concept de dezvoltare a Buzăului

Facebook
Twitter
Email

În următorul deceniu, Buzăul se va dezvolta în baza unui concept pus la punct de specialiști ai Universității de Arhitectură și Urbanistică „Ion Mincu” din București. Municipiul Buzău va avea un nou Plan Urbanistic General care urmează să fie aprobat în vara anului 2023. PUG-ul anterior fusese aprobat în 2019.

Conform noului concept, orașul se va mări cu peste 1.200 de hectare. Astfel, se va înființa un nou pol urban de dezvoltare, cu funcțiuni mixte, localizată aproape de viitoarea autostradă A7, până la limita cu comuna Țintești. Nu în ultimul rând, PUG-ul va marca și conexiunea cu aerodromul Boboc, care ar urma să aibă și o componentă civilă, de transport aerian de mărfuri și de persoane.

După 13 ani de la ultimul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului, Buzăul va beneficia de un nou concept general de planificare spațială și dezvoltare urbană. Orașul este în plină dezvoltare, se vor produce schimbări semnificative în configurația sa, argumentează reprezentanții administrației locale,  și de aceea este nevoie de un plan urbanistic mai coerent, mai modern și mai exact.

Primaria Municipiului Buzău a început luni demersurile în vederea aprobării noului Plan Urbanistic General al orașului. A avut loc deja o prezentare a ”PUG-ului preliminar” întocmit în ultimii doi ani de către arhitecți din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanistică „Ion Mincu” din București, printr-un contract în valoare de circa 2,5 milioane de lei.

Orașul va urma să fie împărțit în peste 70 de unități, conform edilulului șef al municipiului Buzău, Constantin Toma. Totodată, arhitecții propun ca orașul să aibă trei zone protejate față de una în  prezent, zone în care se va construi după reguli mult mai stricte decât în restul orașului. Nu în ultimul rând, noul Plan Urbanistic General aduce reglementări noi în ceea ce privește traficul din oraș, precum și suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor.

În privința transportului, arhitecții propun conceptul de ”oraș al celor 15 minute”. Altfel spus, orice punct important ar urma să fie accesat în 15 minute, pe jos. În acest sens, traficul greu va fi scos în afara orașului, iar în municipiu se va pune accent pe transportul public de călători. De asemenea vor fi create șase inele de circulație, respectiv Inelul Centrul Istoric, Inelul Zona Consolidată, Inel Median, Orbital, Inel Periurban și Inel Metropolitan.

Conform noului PUG, orașul se mărește. Suprafața totală aflată în intravilan va crește cu 1.263 de hectare, adică cu 15% față de teritoriul actual, de 4.775 de hectare. Se creează astfel un nou pol urban de dezvoltare, pe o suprafață de 683 de de hectare, cu funcțiuni mixte, localizată între Orbital și autostrada A7, până la limita cu comuna Țintești. ”27% din teritoriul orașului va fi rezervat zonei centrale, zonelor de locuire individuală și colectivă, zonelor mixte cu parter comercial și servicii”, se arată în prezentarea făcută de arhitecți.

Planul Urbanistc General al Municipiului Buzău urmează să fie finalizat în vara anului viitor, după ce vor fi obținute toate avizele necesare și după ce va fi trecut prin cele trei etape obligatorii, inclusiv dezbaterea publică. Certificarea noului plan se va face prin hotărâre de Guvern.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.