vineri, 4 octombrie, 2024

Autorizație de construire pentru „Închisoarea Tăcerii“ de la Râmnicu Sărat. Corneliu Coposu și Ion Diaconescu, printre foștii deținuți

Autorizație de construire pentru „Închisoarea Tăcerii“ de la Râmnicu Sărat. Corneliu Coposu și Ion Diaconescu, printre foștii deținuți

Facebook
Twitter
Email

Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România au obținut autorizația de construire, conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Fostul penitenciar ce reprezintă unul dintre cele mai dure puncte ale represiunii în perioada comunistă va intra într-un amplu proces de reabilitare. Clădirea în care a funcţionat fosta închisoare are o vechime de peste un secol şi prezintă semne vizibile de degradare.

Primăria municipiului Râmnicu Sărat a emis autorizația în urma depunerii documentației de către IICCMER la data de 28 aprilie a.c., conform comunicatului de presă al institutului.

„Este un pas important în direcția realizării acestui obiectiv extrem de important pentru memoria victimelor închisorilor comuniste din România. Un vis este pe punctul să devină realitate, iar o investiție care așteaptă de peste douăzeci de ani să fie realizată mai are nevoie doar de o singură etapă, cea a procedurii licitației pentru contractarea lucrărilor de execuție. Le mulțumesc tuturor acelor care au făcut posibilă această investiție, reprezentanților IICCMER și ai Guvernului României!”, a declarat Sorin Cîrjan, primarul municipiului Râmnicu Sărat.

Proiectul, finanțat cu 9 milioane de euro de Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență, se află în etapa de implementare și IICCMER a obținut toate avizele necesare, fiind la zi cu activitățile asumate în contractul de finanțare semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

După obținerea autorizației de construire, responsabilitatea gestionării etapelor ulterioare, cum ar fi organizarea licitației și monitorizarea executării lucrărilor, urmează să revină Companiei Naționale de Investiții. Aceasta va acționa ca structură de implementare, în conformitate cu cadrul legal stabilit prin Ordonanța de urgență nr. 173 din 8 decembrie 2022.

IICCMER a declarat că memorialul și centrul educațional vor juca un rol esențial în păstrarea memoriei și în promovarea valorilor democratice, precum și în asigurarea faptelor și adevărului istoric. Se preconizează că proiectul va contribui la înțelegerea mai profundă a evenimentelor petrecute în timpul regimului comunist și va facilita procesul de reconciliere și de consolidare a democrației în România.

„În condițiile în care Istoria comunismului în România va deveni, odată cu noile legi ale educației, disciplină obligatorie în liceu, statul român va putea pune la dispoziția tinerelor generații, începând din 2026, un spațiu de memorializare a trecutului comunist, de onorare a victimelor acestui totalitarism și, în același timp, de consolidare a valorilor democratice”, a declarat Prof.univ.dr. Florin-Daniel Șandru, Președintele executiv al IICCMER.

Situată la marginea oraşului Râmnicu Sărat, înconjurată de garduri din cărămidă, precum o fortificaţie, „Închisoarea Tăcerii”, aşa cum mai este cunoscută temniţa din Râmnicu Sărat, judeţul Buzău, a funcţionat timp de 62 de ani, între anii 1901 şi 1963.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.