Autoritățile municipiului Buzău alocă fonduri pentru restaurarea Domului din Cimitirul Eroilor

Primăria municipiului Buzău va demara procedurile de restaurare a celui mai impunător monument din Cimitirul Eroilor, Domul Central, loc care adăpostește osemintele a 7867 de eroi necunoscuți. Lucrările vor costa 181.133 lei și vor dura 5 luni. Până acum, Primăria nu a făcut decât să împrejmuiască locul cu un gard și să tot amâne alocarea unor bani pentru consolidare. Ridicat între anii 1930 și 1932, domul principal din cimitirul Eroilor, care adăposteşte şi clopotul bisericii, este închinat oştenilor căzuţi în război.

Domul Eroilor din cimitirul buzoian cu acelaşi nume a fost împrejmuit cu un gard de plasă metalică, pentru că de câțiva ani este considerat un pericol public. Construcţia este atât de măcinată de ani şi de fenomenele naturii încât riscă să se prăbuşească în orice moment. Din acest motiv, în jurul domului nu se mai desfăşoară nici ceremonia de Ziua Eroilor Neamului, când, în jurul catafalcului care adăposteşte osuarul celor 7.867 de ostaşi români, erau depuse coroane şi jerbe de flori.

În ședința ordinară a Consiliului Local Municipal, de joi, edilul șef Constantin Toma va propune avizarea lucrărilor de intervenții și indicatorii tehnico-economici pentru restaurarea domului. Lucrările vor costa 181.133 lei și vor dura 5 luni.

Piatra de temelie a criptei centrale a fost pusă la 15 martie 1930. Deasupra ei a fost aşezat un sarcofag sugerând mormântul soldatului necunoscut şi s-a ridicat un dom, compus din două cupole goale suprapuse. În cupola mică se află clopotul bisericii. La 10 mai 1930, în cripta centrală au fost aşezaţi eroii neidentificaţi.

În Cimitirul Eroilor au fost aduse monumentele ridicate în cinstea ostaşilor căzuţi în campania din 1913, precum şi cele două monumente ridicate de germani în timpul primului război mondial şi au fost aşezate în cele patru părţi ale cimitirului. Aici odihnesc 9.653 eroi, din care 1786 sunt necunoscuţi. Din aceştia, 753 sunt germani, 744 austrieci şi unguri, 134 români, 136 bulgari şi ruşi, 14 turci şi 5 italieni.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI