Au dispărut expertizele seismice în baza cărora au fost clasificate blocurile cu risc de prăbușire la cutremure din Buzău

Autoritățile din Buzău au rătăcit expertizele în baza cărora au pus bulinele roşii pe câteva zeci de blocuri clasificate cu risc seismic ridicat. Reprezentanţii primăriei ridică din umeri şi spun că vor căuta documentele rătăcite în ultimii ani. Până atunci, însă, nimeni nu poate spune exact în ce stare mai sunt imobilele şi la ce riscuri sunt expuşi locatarii.

Lipsa expertizelor a fost descoperită după ce mai mulţi locatari din blocuri cu bulină roşie au vrut să vadă documentele. „Eu am dus din 2009, personal, acum nu se mai găseşte nimic, ce le-a făcut, nu se ştie”, spune Gheorghe Bălăşoiu, preşedinte asociaţie de proprietari.

Indicatoarele cu bulină roșie au fost montate în anul 2005 în baza unor verificări făcute în 1993. „În anul 1993 a existat o listă în care 44 de blocuri încadrate în clasa 1 risc seismic, fără a exista acea documentaţie necesară pentru a justifica încadrarea clasa 1 seismic”, spune Constantin Ionescu, vicepreşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Buzău.

Reprezentanţii primăriei ridică din umeri şi spun că vor căuta documentele rătăcite de fosta administrație. „Noi avem o simplă listă la acest moment, lucrăm la o adresă, un document prin care să solicităm atât Consiliului Judeţean cât şi Inspectoratului în Construcţii sau altor autorităţi abilitate să ne furnizeze aceste expertize”, spune Ionuţ Apostu, viceprimar al municipiului Buzău.

Oamenii care locuiesc în blocurile cu risc seismic ridicat spun că stau mereu cu frică. „La un cutremur, la ceva, o să coborâm cu apartamentul, n-am ce să zic, urcăm cu liftul şi coborâm cu apartamentul”, spune un localnic.

Există şi locatari care spun că bulinele au fost puse pe nedrept, iar asta le afectează valoarea apartamentelor. „Prețul lui ar fi cam al unei garsoniere din Buzău de 20 de metri pătrați, iar al nostru are aproximativ 60-70 de metri pătrați”, spune un locatar.

Municipiul Buzău este situat la mai puţin de 100 de kilometri distanţă de Vrancea, unde au loc zilnic cutremure de magnitudini mici.

Fii Reporter