luni, 11 decembrie, 2023

Alegeri locale 2020. Funcţia de primar al Buzăului, râvnită de nouă candidaţi

Alegeri locale 2020. Funcţia de primar al Buzăului, râvnită de nouă candidaţi

Facebook
Twitter
Email

Nouă buzoieni s-au înscris în cursa electorală pentru funcţia de primar al municipiului Buzău, la alegerile locale de duminică. Aceştia reprezintă tot atâtea partide sau alianţe politice, nefiind înregistrat niciun candidat independent.

Aceştia sunt următorii, în ordinea în care vor fi înscrişi pe buletinele de vot: Viorel Ion (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor), Constantin Toma (Partidul Social Democrat), Constantin Florescu (Partidul Mişcarea Populară), Constantin Ionescu (Partidul PRO România), Adrian Zoican (Partidul Naţional Liberal), Marius Vlăsceanu (Partidul ADER la Democraţie, Egalitate şi Reconstrucţie), Cozmin Dinu (Alianţa pentru Unirea Românilor), Petrică-Irinel Cîrstea (Alianţa USR-PLUS) şi Gheorge Vlase (Partidul RE:START România).

În privinţa formaţiunilor politice angajate în cursa pentru Consiliul Local, acestea se află pe buletinele de vot în ordinea în care se află şi candidaţii lor pentru Primărie, cu precizarea că liste complete, cu 29 de candidaţi, au prezentat doar şase partide: Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, Partidul Social Democrat, Partidul Mişcarea Populară, Partidul PRO România, Partidul Naţional Liberal şi Partidul RE:START România.

Partidul ADER la Democraţie, Egalitate şi Reconstrucţie are o listă cu şapte candidaţi, Alianţa pentru Unirea Românilor cu zece, iar Alianţa USR-PLUS, cu 13.

Votarea are loc într-o singură zi. Ea începe la ora 7,00 şi se închide la ora 21,00. Au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.

Pentru alegerea consiliului local, a consiliului judeţean, a primarului, precum şi a preşedintelui consiliului judeţean, fiecare alegător are dreptul la câte un singur vot. Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz, conform Autorităţii Electorale Permanente.

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea, potrivit delimitării făcute conform Legii nr. 35/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară. Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Fiecare alegător prezintă actul de identitate, respectiv documentul de identitate, operatorului de calculator al biroului electoral al secţiei de votare, care înscrie codul numeric personal al alegătorului în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

În cazul în care alegătorul nu figurează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară existentă în secţia de votare respectivă, Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează dacă: a) persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv; b) persoana care s-a prezentat la vot şi-a pierdut drepturile electorale; c) persoana care s-a prezentat la vot este arondată la altă secţie de votare; d) persoana care s-a prezentat la vot, este omisă din lista electorală permanentă şi are domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare respective nu a formulat o solicitare de a fi înscrisă în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă; e) persoana care s-a prezentat la vot şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin.

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează. Ştampila cu menţiunea „VOTAT” trebuie să fie rotundă şi astfel dimensionată încât să fie mai mică decât patrulaterul în care se aplică.

După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.

Ştampila cu menţiunea „VOTAT”, încredinţată pentru votare, se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului. Preşedintele poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.