sâmbătă, 20 aprilie, 2024

5,5 de milioane de lei, din fonduri europene, pentru protejarea ariilor naturale Siriu și Penteleu

5,5 de milioane de lei, din fonduri europene, pentru protejarea ariilor naturale Siriu și Penteleu

Facebook
Twitter
Email

Ariile protejate de la Siriu și Penteleu vor beneficia de noi investiții de aproape 5,5 milioane de lei, fondurile urmând să fie alocate pentru realizarea infrastructurii de vizitare, monitorizarea unei specii de urs de interes comunitar și pentru stimularea interesului vizitatorilor pentru conservarea biodiversității în sit. Cele două arii protejate au beneficiat deja de investiții totale de aproximativ două milioane de lei, banii fiind utilizați pentru realizarea documentelor necesare unui management eficient al acestora, precum și pentru informarea și conștientizarea populației locale din comunele Chiojdu, Siriu și Gura Teghii cu privire la importanța conservării biodiversivității.

Investițiile în siturile Siriu și Penteleu au fost realizate cu fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, contribuția Consiliului Județean fiind de sub 100.000 de lei pentru ambele proiecte. ”Noile proiecte destinate zonelor Siriu și Penteleu vin să continue lucrările începute. Este foarte bine că sumele care vor fi alocate sunt aproape triple față de vechile investiții. În urma implementării acestor proiecte vom putea să protejăm aceste arii. Din păcate sunt foarte multe exemple de zone de o frumusețe deosebită care au fost distruse în urma exploatării. În același timp, îmi doresc ca atât Siriu, cât și Penteleu să devină puncte de reper pentru turiști, dar activitatea turistică să fie făcută sustenabil, în spiritul protejării naturii”, a spus Cristi Bîgiu.


Se are în vedere construirea infrastructurii de vizitare a celor două zone


Proiectele Siriu și Penteleu își propun să asigure conservarea diversităţii biologice prin prevenirea şi excluderea oricărei forme de exploatare a resurselor naturale şi a folosinţelor terenurilor peste capacitate de suport a acestora şi prin promovarea activităţilor tradiţionale durabile practicate de comunităţile din zonă, valorificând într-o manieră durabilă capitalul natural existent.

Unul dintre punctele atinse în derularea acestor proiecte va fi construirea infrastructurii de vizitare a celor două zone fără ca aceasta să afecteze natura, interesul vizitatorilor fiind focalizat pe trasee tematice.

De asemenea, vor fi luate și măsuri de protejare a unei specii de urs, și anume Ursus arctos, prin interzicerea vânătorii în sit. Această măsură nu și-ar putea atinge efectul scontat câtă vreme s-ar putea elibera autorizaţii de construire pe culoarele de trecere ale urşilor din vecinătatea zonelor locuite sau ar fi permisă defrişarea arborilor în apropierea bârloagelor de urs. Ambele situaţii ar putea perturba habitatul speciei, de aceea este necesară o monitorizare atentă pentru a putea identifica zonele sau situaţiile problemă şi a lua măsurile suplimentare de conservare ce se impun.

În paralele cu protejarea biodiversivității, Consiliul Județean își propune și stimularea interesului vizitatorilor pentru conservarea biodiversității în cele două situri. Astfel, sunt create premisele unei campanii de educare a tuturor categoriilor de populație care intră în legătură cu siturile, fie că este vorba de localnici, elevi, turiști.

”Cu toții ar trebui să fim mai atenți cu natura și cu modul în care ne comportăm. Cei mici trebuie să aibă exemple demne de urmat, în familie sau la școală, pentru că altfel cu toții vom avea vedea efectele negative. Iar aceste efecte apar, din păcate, din ce în ce mai des și mai violent. Am tot avut, în ultimul timp, inundații ale căror efecte au fost amplificate de exploatarea iresponsabilă a pădurilor și cursurilor apelor”, a spus Cristi Bîgiu.

În urma implementării proiectelor, vor fi realizate: un centru de vizitare, panouri de informare şi panouri de atenţionare, indicatoare de orientare, locuri de popas, locuri de campare, observatoare pentru faună şi peisaj, pliante, postere, cărți de onoare, filme documentare.

De asemenea, va fi implementat un sistem de monitorizare a speciei Ursus arctos, care va cuprinde un raport cu date ştiinţifice despre zonele de refugiu şi concentrare, deplasările în teren, bonitatea habitatelor şi recomandări privind măsuri specifice de conservare a speciei.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Împrumutul rapid: Când timpul este esential

În lumea finanțelor personale, un împrumut rapid poate oferi soluții rapide și eficiente dacă te confrunți cu probleme financiare urgente sau imprevizibile. Asemenea unui buton