VIDEO Vom avea vin din belşug și mai bun decât în alți ani! Viticultorii buzoieni spun că au producții record în această toamnă

A plouat mult dar au fost temperaturi prielnice iar tratamentele fitosanitare aplicate plantațiilor de viță au fost eficiente pe suprafețe întinse. Producătorii cred că în acest an vor da lovitura şi vor recupera pagubele din anii trecuți.

Pe dealurile Istriței cât vezi cu ochii plantațiile de viță sunt pline de rod, semn că la stațiunea de Cercetare viniviticola din comuna Pietroasa specialiştii buzoieni şi-au făcut temele. Au investit mult în lucrările agricole, au schimbat flota de utilaje şi au stropit via ca la carte.

Deşi vremea a fost pe alocuri capricioasă producția estimată depăşeşte orice aşteptări.

„Anul acesta avem o producție record de 7500-8000 de kg la hectar. Am investit foarte mult în tratamente iar strugurii sunt de o calitate rar întâlnită. Ne mândrim cu tămâioasa româneasca un vin de excepție peemiat la multe concursuri. Cantitatea de zaharuri este optimă iar vinul de anul acesta va fi excelent”, ne-a declarat Daniela Zăinescu, directorul tehnic al Stațiunii de cercetare viniviticole Pietroasele.

Singura problemă cu care se confruntă viticultorii stațiunii este generată de lipsa forței de muncă. Conducerea unității a făcut eforturi disperate ca să nu piardă producția record şi a adus zilieri tocmai din Târgu Mureş şi Suceava.

”Tinerii noştri buni de muncă nu vor să culeagă struguri şi se mulțumesc doar cu ajutorul social. Din acest motiv suntem nevoiți să aducem fortă de muncă de la sute de kilometri”, ne-a declarat inginerul Irinel Popa, șeful fermei nr.1 din Pietroasele.

Colegătorii sezonieri câştigă bani frumoşi de pe urma recoltei. În afară de cazare si trei mese pe zi, oamenii ajung să încaseze chiar şi 100 de lei pe ziua de muncă.

Stațiunea de cercetare viticolă de la Pietroasa va dezvolta începând de anul viitor şi o secțiune de agroturism ce va include pe lângă cazare şi masă şi degustarea sortimentelor tradționale specifice zonei.

Fii Reporter