marți, 19 martie, 2024

Vom avea miei foarte mari, de Paște. Oile au fătat deja iar puii au până la 10 kilograme

Vom avea miei foarte mari, de Paște. Oile au fătat deja iar puii au până la 10 kilograme

Facebook
Twitter
Email

Crescătorii de ovine din Buzău spun că, până la sfârșitul lunii aprilie, mieii vor depăși 20 de kilograme. Fermierii se tem că, la astfel de greutăți, animalele nu vor avea căutare printre clienți. În preajma sărbătorilor, ciobanii speră să vândă mieii cu cel puțin 12 lei kilogramul în viu sau 28 de lei kilogramul de carcasă.

Ioana Toma, unul dintre puținii crescători de ovine din zona Cilibia, are deja peste 150 de miei în grajduri. Mioarele au început să fete încă din decembrie, iar primii pui au luat deja în greutate.

În mai puțin de două săptămâni, mieii au ajuns la șase kilograme. Oile matcă au fost gestante la intrarea în stabulaţie, explică proprietara ovinelor.

”Până acum, iarna a fost foarte bună iar mieii s-au grăbit să vină pe lume.
Am în jur de 150 de miei. Mai sunt de fătat până în primăvară pentru că oile fac miei pe rând, în etape. Mulți au ajuns la 5, 6 kilograme, după mai puțin de două săptămâni de la fătare. Am însă miei și la 10 kilograme, cam așa e media celor fătați în decembrie”, spune Ioana Toma, crescător de animale din Cilibia.

De când s-au înmulțit mioarele, a crescut și efortul îngrijitorilor, pentru că animalele necesită o grijă aparte. ”La miei trebuie mare grijă în această perioadă. Trebuie învățați la grăunțe, să aibă căldură, așternut, pentru că altfel nu cresc. Oaia trebuie să aibă și ea lapte, pentru că dacă nu e mâncată, atunci ce să sugă mieii până ajung la porumb”, spune Ioana Toma.

vlcsnap-2019-01-22-09h14m19s452

Pentru crescătorii de animale care au deja miei în grajduri, perspectiva nu este deloc promițătoare. Mai este mult până la Paște, spun ciobanii, până atunci mieii vor crește foarte mult și ar putea fi ocoliți de clienți.

”Până la Paște, dacă sunt bine îngrijiți, o să ajungă la cel puțin 25, 30 de kilograme. Vor fi mari. La 28 aprilie, vă dați seama, nu dă nimeni 10 lei pe un kilogram de miel, înmulțit cu 25 sau 30 de kilograme, adică cel puțin 250 de lei. Cred că și anul acesta o să fie probleme mari”, spune Ioana Toma, crescător din Cilibia.

De mulți ani, comerțul cu miei nu mai este profitabil pentru ciobanii români. În timpul anului, fermierii din Bărăganul buzoian au ajuns să le vândă și cu 70 de lei mielul viu unor samsari. Buzoianca crede că și anul acesta vor ajunge să vândă mieii la prețuri care nu asigură nici cheltuielile cu creșterea lor.

”Noi nu vrem să ne îmbogățim peste noapte dar măcar un preț în viu la miel de 12, 13 lei ar fi decent iar tăiat să fie și el până în 30 de lei, măcar 28 de lei. Dar noi, sincer, îi vindem pe degeaba. Muncim pentru că ne-am prins în joc și nu avem ce face cu ele. Lumea să se gândească cât porumb mănâncă o oaie, cât mănâncă un miel când îl dai pe boabe, cât nutreț se mănâncă. Dacă pui subvenția și cheltuiala apoi tragi linie, nu ieși cu absolut nimic. Vinzi un cârlan toamna, nu iei nimic, decât 4,5 lei pe kilogram”, se plânge Ioana Toma, fermier.

vlcsnap-2019-01-22-11h05m24s148

Mulţi crescători de oi din zona Buzăului se gândesc să renunţe la turme, pentru că le este din ce în ce mai greu să crească animalele. Au puţin lapte din cauza secetei, iar valorificarea pentru carne nu este o opţiune, deoarece o oaie a ajuns să coste mai puţin de 100 de lei. În schimb, îngrijirea lor necesită cheltuieli cu furajele, tratamentele şi plata ciobanilor.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.