sâmbătă, 23 septembrie, 2023

VIDEO Vom avea vin mult, ieftin și gustos

VIDEO Vom avea vin mult, ieftin și gustos

Facebook
Twitter
Email

Veste bună pentru consumatorii de vinuri dar și pentru viticultori. Vinul de anul acesta va fi unul foarte gustos, mai ieftin decât în alți ani și în cantități mult mai mari. Specialiștii Stațiunii de Cercetare Viticolă de la Pietroasele, unde se produce Tămâioasa Românească, spun că în scurt timp vor scoate la vânzare vin vrac la prețul de 5, până la 7 lei litrul.

Pe dealul Istriţa, unde sunt cele mai întinse plantaţii de viţă de vie nobilă din județul Buzău, s-a încheiat culesul strugurilor. Producătorii particulari de vin spun că anul este unul excepţional ca producţie la hectar, chiar de opt ori mai mare decât anul trecut. Din păcate, spun ei, asta înseamnă că preţurile vor fi ceva mici.

”Spre deosebire de anul trecut, producția de anul acesta a fost de opt ori mai mare. De exemplu, eu, la 5.500 de metri pătrați de teren am scos opt tone, trei tone struguri albi și cinci, struguri negri. Impedimentul este că fiind o producție așa de mare, strugurii sunt foarte, foarte ieftini”, spune Ecaterina Munteanu, producător particular.

Și la Staţiunea de Cercetare Viticolă Pietroasele s-a terminat perioada de recoltare. A obţinut anul acesta producţii medii de 8 tone de struguri la hectar iar aportul de zaharuri depășește 200 de grame la litru, la vinurile aromate. Producătorii buzoieni dau ca sigură o ieftinire a vinurilor din producţia acestui an, întrucât pe piaţă preţul unui kilogram de struguri pentru vinificație a coborât la 50 – 60 de bani.

”Producția este îmbucurătoare, în primul rând datorită calității strugurilor. Am obținut acumulările de zaharuri pentru a face vinurile tradiționale care se fac în zona noastră iar pentru soiurile negre și pentru o intensitate colorantă destul de bună MUSCĂ 03.24 O paletă de prețuri aș zice între 5 și 7 lei, pentru vin vrac, iar pentru vin îmbuteliat, pentru vinuri mai noi, între 11 și 15 lei, iar sigur că celelalte vinuri mai vechi, de vinotecă, prețuri un pic mai mari”, declară Dragoș Matei, inginer şef la Staţiunea de cercetare Pietroasele.

Calităţile vinului din producţia acestui an le dau speranţe cercetătorilor de la Pietroasele pentru premii. Specialiştii spun că 2013 poate fi asemănat, la capitolele cantitate şi calitate, cu anii 2008 şi 2009. Pentru calitățile sale, vinul din 2013 își va ridica și mai mult valoarea cu fiecare an care va trece peste el, așa cum s-a întâmplat cu toate vinurile din crama stațiunii, unele vechi de peste cinci decenii.

Pentru staţiunea Pietroasele toamna a adus şi recunoaşterea internaţională. Festivalul Bachus a medaliat cu aur soiul de Fetească Neagră din producţia anului trecut. Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasele este amplasată în zona centrală a podgoriei Dealu Mare, care se întinde pe o lungime de aproximativ 70 de kilometri. Printre sortimentele cultivate aici se numără Tămâioasa Românească, Feteasca neagră, Riesling Italian, Merlot, Busuioacă de Bohotin sau Cabernet Sauvignon.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.