duminică, 14 iulie, 2024

VIDEO Treieratul în Bărăgan, aproape de final. Fermierii înregistrează pierderi uriașe la recolta de grâu

VIDEO Treieratul în Bărăgan, aproape de final. Fermierii înregistrează pierderi uriașe la recolta de grâu

Facebook
Twitter
Email

Seceta și căldurile sufocante pun agricultura pe butuci. Fermierii din Bărăgan au ajuns la finalul treieratului și se crucesc când constată ce producții înregistrează la grau. Au ajuns să recolteze de aproape zece ori mai putin decat in alti ani.

Bogdan Cățoi, fermier din comuna buzoiană Smeeni, a încheiat treieratul zilele trecute. Spune că a obținut câteva sute de kilograme la hectar, de aproape zece ori mai puțin decât ar fi fost normal.

„Foarte slab! Câteva boabe, seceta își spune cuvântul din nou. Pentru noi a fost un dezastru. Am reușit de pe nouă hectare să obținem undeva la șase tone două sute. Adică aproape 700 de kilograme la hectar”, spune Bogdan Cățoi.

Combina pentru treierat își încheie activitatea cu două, trei săptămâni mai devreme decât în anii buni pentru agricultură. Mașinăria înaintează mult mai rapid printre spicele aproape goale, iar rezervorul de boabe se umple extrem de greu.

„Mergem prin lan cu viteză mare, de șapte kilometri pe oră, dacă nu are ce bate, nu-i material, nu-i producție. Când e an cu producție bună, mergeam undeva la trei kilometri pe oră”, ne spune mecanicul combinei de treierat.

Nici prețul nu-i ajută deocamdată pe producătorii de cereale din Buzău, deoarece piața este suprasaturată. Trebuie să găsească soluții pentru depozitare.

„A fost acum două săptămâni un preț undeva la un leu kilogramul. Acum a scăzut drastic, am înțeles că e undeva la 0,8 lei kilogramul. Adică, la 800 de kiolograme la hectar, cu 0,8 lei, nu ne scoatem nici măcar îngrășământul, nu mai zic de semințe, de motorină”, declară Bogdan Cățoi.

Treieratul grâului în Bărăgan se făcea, de obicei, între sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie. Anul acesta, etapa recoltatului a început mult mai devreme.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.