VIDEO Firmă cu sediul într-o comună de lângă Buzău, producător de componente pentru industria aerospațială din SUA și Israel

Munca asiduă, dorinţa de autoperfecţionare şi sprijinul financiar de la Uniunea Europeană, au transformat visul unui inginer într-o realitate. Mica sa firmă, cu doar 40 de angajaţi, de lângă Buzău, produce motoare electrice care ajung să echipeze avioane şi elicoptere din Statele Unite şi Israel. Sistem Euroteh este numele firmei, are sediul în comuna Mărăcineni si anul trecut a avut o cifră de afaceri de un milion de dolari. 

Gheorghe Obreja a pornit de jos. La 18 ani, s-a angajat ca strungar la fabrica de rulmenţi Bârlad. După ce a terminat Facultatea de electrotehnică din Cluj, a lucrat până în 1997 la fabrica de Contactoare din Buzău. A demisionat pentru a începe propria afacere. 
 
Chiar din primul an în atelierul închiriat a făcut export în Germania pentru care lucra fânare pentru cai. Dorinţa de a excela în domeniul său de pregătire a continuat cu firma pe care o conduce astăzi, singura din România care produce motoare necesare industriei aerospaţiale. 
 
Calitatea produselor a fost apreciată de partenerii externi şi asta a pus mari responsabilități pe umerii lui Obreja. Înainte de a merge la export, loturile de piese erau atent verificate de inspectori ai firmelor din Statele Unite şi Israel iar pentru asta avea nevoie de aparatură de ultimă generaţie . Pentru a o cumpăra a depus un proiect de 340.000 de lei la Agenţia de Dezvoltare Regională. Analiza dosarului care cântăreşte nu mai puţin de zece kilograme de hârtii a durat doi ani şi jumătate. Iar aşteptarea a meritat.
 
”De fonduri europene am avut nevoie pentru a achiziționa echipamente care în mod normal, din activitatea proprie, nu ne-art fi dat mâna să le luăm. Sunt supernecesare, au fost solicitate de beneficiarii noștri de foarte mult timp dar a fost o mare oportunitate pentru noi de a achiziționa  echipamente foarte scumpe, mici și scumpe, dar care rezolvă o mare parte din cerințele beneficiarilor noștri”, ne-a declarat Iulian Motoroiu, directorul economic al societății Sistem Euroteh.
 
Unul dintre echipamentele cumpărate cu bani europeni este camera climatică de probă. Un astfel de produs echipează un elicopter sau un avion, care ajunge la 10.000 de metri în câteva minute și temperatura poate să varieze de la 40 de grade la minus 50 de grade”, ne-a explicat Tudor Ursu, cercetător grad 1 la Sistem Euroteh. 
 
Verificarea produsului finit, cel care urmează să ajungă pe avioane ori elicoptere se face pe un alt dispozitiv cumpărat cu fonduri UE. ”Din necesitate a fost achiziționat pentru  că avem clienți destul de pretențioși cărora trebuie să le demonstrăm performanțele pe care ni le-au propus”, a spus Cristian Trentea, inginer în cadrul firmei.
 
Banii europeni au fost investiţi şi în dotarea laboratorului de cercetare – proiectare. S-au cumpărat softuri destinate proiectării de prototipuri, parte  de care se ocupă chiar fiul omului de afaceri. ”Produsele noastre ajung numai la export. Sunt pentru divesre firme atât din UE dar și din SUA și Israel, în domeniul industrial, robotică, unelte speciale cât și în industria spațială. Aici este punctul zero, de aici pleacă totul, aici vin proiectele care se cer, parametrii ceruți de client, aici se fac proiectele și apoi execuția”, a declarat Radu Obreja. 
 
Tenacitatea şi dorinţa de auto-perfecţionare l-au propulsat pe Gheorghe Obreja în topul preferinţelor partenerilor externi. ”Nu Obreja duce numele afară ci colectivul pe care îl coordonează Obreja. Acești oameni dedicați fac totulpentru  ca aceste produse să fie renumite în America, Singapore. I-am convins pe partenerii noștri pentru că produsele noastre sunt foarte pretențioase, care necesitau o tehnologie de vârf și tot ceea ce facem noi facem bine”, a spus Gheorghe Obreja, administratorul firmei Sistem Euroteh.   
 
La acest moment, în făbricuţa din Mărăcineni, o parte din subansamble, unele făcute manual de bobinatoare cu o precizie de microni, devin componente de bază ale motoarelor folosite în robotică şi industria aerospaţială mondială. Iar asta se măsoară în bani, cifra de afaceri a firmei, la finele anului trecut, depășind un milion de dolari. 

Fii Reporter