VIDEO Fermierii preferă să lase pepenii să se strice, pe câmp, decât să-i vândă pe nimic

Ca niciodată, anul acesta bostănăriile din zona de câmpie a Buzăului sunt pline de pepeni mari şi gustoşi, însă pustii. Dacă în alţi ani, pe câmpurile din Săgeata era forfotă, zeci de oameni muncind cu ziua la cules şi încărcat pepenii, acum vin din când în când doar samsari cu dubele care iau pepenii pe câţiva bani şi îi vând în vestul ţării.

Vasile Mândruţă este unul dintre sutele de producători de pepeni din Săgeata care trăiesc din agricultură. Aproape că-l apucă plânsul atunci când îşi vede munca pierdută.

A investit 5.000 de lei şi speră să recupereze măcar o parte din bani. Vinde pepenii la poartă, cu 20 de bani kilogramul. Nu vrea să aibă de-a face cu samsarii, pentru că, spune bătrânul producător, oferă preţuri de râs.

”Vin la poartă şi ne zic că noi îi scoatem din foame. Au ajuns să cumpere şi pe cinci bani, nu zece, sau cumpără cu 300 de lei duba de şase sau şapte tone. Acolo unde îi dau ei, prin zona Ardealului, pepenii se vând şi la 70 de bani kilogramul. Noi cu munca, ei cu profitul”, spune Vasile Mândruţă.

Pieţele din zonă sunt saturate, lumea nu mai cumpără, iar sătenii sunt disperaţi pentru că au muncit degeaba. Nea Sandu, un alt producător din Săgeata, se cruceşte atunci când priveşte câmpul plin de pepeni, unii foarte mari. Degeaba, spune el, pentru că este nevoit să îi lase pe câmp.

Continuarea reportajului AICI.

Fii Reporter
Loading...
DISTRIBUIȚI