VIDEO Fac ”export” de maidanezi! Zeci de patrupede au luat calea occidentului

O familie din Buzău care deține un adăpost pentru câini, în localitatea Istrița de Jos, reușește de să trimită maidanezi peste hotare, prin intermediul unei pagini special creată pe o rețea socială. Peste 40 de maidanezi din Buzău au fost déjà adoptaţi de englezi, germani, danezi și francezi. Soții Steliana şi Dan Meteleaucă sunt de opt ani proprietarii unui padoc privat ce se întinde pe o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați, teren aflat în spatele casei lor din Istrița de Jos. Cei doi au investit în amenajarea adăpostului peste două miliarde de lei vechi, obținuți din vânzarea unui apartament.

La fel de costisitoare este și menținerea lui în funcțiune.”E multă muncă cu ei. Mă trezesc dimineața la ora 5.30, 6.00, le dau de mâncare, repar micile stricăciuni pe care le fac.

Am zis că aceste ființe sunt prea oropsite”.ne-a declarat Dan Meteleaucă , proprietarul adăpostului privat.Îngrijesc acum peste 70 de maidanezi iar o parte dintre ei sunt în curs de adopţie în ţări din Uniunea Europeană.”Am reușit din ianuarie să postăm pe internet poze cu ei și am avut surpriza să primim solicitări de adopție. Am dat spre adopție în străinătate peste 30 și ceva de caini si mai urmează ” spune  Steliana Meteleaucă , proprietarul adăpostului privat .

Ca și soțul ei, Steliana are un program extrem de încărcat. Merge frecvent cu căţeluşi la veterinar atât pentru îngrijiri dar și pentru a le face documentele de călătorie peste hotare. Unul dintre cățeii norocoși este Iris, o femelă de talie pitică, de 2 ani şi jumătate, care se pregătește să plece în Danemarca. „Iris a fost găsită pe stradă, efectiv.„Mergeam cu doamna Meteleaucă spre Istrița, către adăpost, și în fața noastră o mașină era să o calce. Era foarte slabă și foarte speriată. Am oprit imediat și am luat-o. Cățelușa nu mâncase de câteva săptămâni, era flămândă” a declarat  Adelina Tache,voluntar la adăpostul privat .

Proprietara adăpostului din Istriţa de Jos trece deseori și pe la padocul primăriei din Buzău, de unde ia câini pentru a-i îngriji în adăpostul ei apoi să-i ofere spre adopție, prin intermediul paginii de Facebook.

Aşa a reuşit să le găsească stăpâni unui număr de peste 40 de maidanezi. În pașaport se trec caracterele animalului: specia, rasa, sex, data nașterii, culoarea blăniței și microcipul.”Sper ca demersul nostru să fie aplicat şi pe plan naţional. Dacă i-am adopta le-ar fi soarta mai ușoară şi n-ar mai trebui eutanasiaţi” a mai adăugat Steliana Meteleaucă, proprietarul adăpostului privat.Iniţiativa buzoiencei a fost apreciată în plan internaţional.

Toţi câinii din adăpostul privat al soţilor Meteleaucă sunt vaccinaţi, sterilizaţi şi au carnete de sănătate. Pentru că le sunt dragi asemenea copiilor, cei doi soţi le-au pus nume tuturor maidanezilor pe care i-au adunat de pe străzi.

Pentru mai multe detalii, accesati: www.facebook.com/PrivateShelterIstritaDeJos

Fii Reporter