sâmbătă, 18 mai, 2024

VIDEO Evaziune record! Șapte patroni turci au scos din țară 6 milioane de euro din tranzacții ”la negru” cu cereale

VIDEO Evaziune record! Șapte patroni turci au scos din țară 6 milioane de euro din tranzacții ”la negru” cu cereale

Facebook
Twitter
Email

Procurorii DIICOT din Buzău au audiat marți un număr de 60 de persoane implicate în tranzacții ilegale cu cereale, care au produs o pagubă statului în valoare de 18 milioane de euro. Gruparea infracţională era formată din peste 25 de persoane și era coordonată de șapte cetăţeni turci, care în ultimii patru ani au reușit să scoată din țară peste 6 milioane de euro. Zeci de polițiști și procurori DIICOT au descins în zorii acestei zile la domiciliile a 34 de persoane și la sediile a 22 de firme de panificație, de pe raza a opt județe, ca să strângă probe și să-i aducă la audieri pe suspecții într-un caz grav de evaziune fiscală. Este vorba despre o grupare infracţională formată din peste 25 de persoane, coordonată de șapte cetăţeni turci, administratori ai unor societăţi comerciale cu sediile în Buzău, Urziceni şi Brăila.

În perioada 2009 – 2013, aceștia ar fi efectuat operaţiuni de achiziţii, procesare şi comercializare ilegale de grâu, fără să întocmească documente justificative. În alte situații, turcii întocmeau documente de intrare pentru grâul achiziţionat, în numele altor persoane fizice sau juridice decât furnizorii reali.

De achiziția grâului ”la negru” se ocupau opt șoferi angajaţi la societăţile patronate de turci sau a șase persoane de la compartimentul contabil al firmelor de panificație. Au fost aduși la audieri atât capii rețelei, cât și complicii acestora, inclusiv producătorii agricoli de la care au achiziționat grâul.

Turcii au procesat grâul la o moară din judeţul Buzău. O mare parte din făina obţinută “la negru” era folosită pentru producerea de pâine, produse de patiserie şi cofetărie, la puncte de lucru din Buzău, Ialomiţa şi Brăila.

Sumele de bani obţinute din vânzarea ilegală a făinii, tărâţelor şi produselor de panificaţie erau însuşite de membrii grupării. Ulterior, banii erau expatriaţi în Turcia, Germania şi Suedia, către cetăţeni turci stabiliţi în aceste ţări, fie prin intermediul unor persoane fizice care călătoreau în Turcia, prin intermediul unor curse regulate de transport internaţional pe relaţia România – Turcia, fie prin mandate de transfer extern bancar. Astfel, în ultimii trei ani, ar fi fost expatriate aproximativ 6 milioane de euro către cetăţeni turci din afara teritoriului României.

Din investigaţii a reieşit faptul că, aproximativ 60-70% din veniturile obţinute din vânzarea făinii, tărâţelor şi produselor de panificaţie ale societăţilor incriminate nu sunt înregistrate în evidenţele contabile ale acestora.

Prejudiciul creat prin infracţiunile săvârşite este estimat la aproximativ 18 milioane de euro.

Sprijinul specializat în desfăşurarea cercetărilor penale a fost acordat de către S.R.I..

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.