miercuri, 21 februarie, 2024

VIDEO Au apărut primele roșii românești în piețe însă dispar clienții

VIDEO Au apărut primele roșii românești în piețe însă dispar clienții

Facebook
Twitter
Email

Au apărut primele tomate românești și castraveți pe tarabele din piețe. Legumicultorii spun însă că degeaba ies mai devreme decât în alți ani cu legumele autohtone, deoarece clienții sunt foarte puțini din cazua pandemiei de coronavirus. Chiar și așa, fermierii speră ca autoritățile să nu le închidă piețele pentru că ar fi un dezastru pentru afacerile lor.

Mircea Tatu, legumicultor din Cochirleanca, deține o tarabă în piața din municipiul Râmnicu Sărat. Este printre puținii producători care se încăpățânează să ducă zilnic marfă proaspătă pentru clienții săi.

”Foarte puțină lume mai vine în piață. Cu salată erau doar vreo trei producători, cu ceapă verde, la fel, iar clienții sunt și ei foarte puțini. Lumea nu mai vine în piață și devine din ce în ce mai greu să îți vinzi marfa, care trebuie dată cât e proaspătă”, spune Mircea Tatu.

Grație investițiilor în încălzirea solariilor pe care le are în Cochirleanca și în mijloacele naturale de fertilizare, buzoianul se bucură deja de prima recoltă de tomate și castraveți din acest an.

Mircea Tatu vinde de o săptămână roșii crescute în sol românesc. Și-a luat masuri de siguranta la piață, a montat paravan, dezinfectează frecvent taraba. Chiar dacă are puțini clienți zilnic, speră ca autoritățile să nu le închidă piețele pentru că ar fi un dezastru pentru afacerea sa.

”Noi producție avem, dar marea noastră rugăminte este să nu închidă piețele. Asta este problema producătorilor, dacă se închid piețele, s-a terminat cu ei. Să se impună restricții, ca la farmacie. Eu la tarabă mi-am luat măsuri, mi-am comandat un paravan din plastic și nu suflă nimeni pe marfă, nu pune mâna”, spune Mircea Tatu.

Tomatele buzoianului sunt mari, zemoase şi foarte gustoase, încât par a fi roşiile din grădinile bunicilor. Spune că sunt soiuri olandeze, selectate şi adaptate solului şi climei din zona Buzăului.

”Avem tomate crescute nu cu hormoni, ci seminţe polenizate cu bondari. Nu au fost stropite niciodată chimic, şi avem prădători pentru trips, pentru păianjen, nimic chimic. Contează solul foarte bun din această zonă, contează tratamentele care se aplică, ca să obţii şi produse bune şi în cantităţi mari”, spune Mircea Tatu, legumicultor din Cochirleanca.

Fermierul mai cultivă pe spaţii întinse ardei şi vinete, tot din hibrizi importaţi cândva şi încercaţi mai întâi în loturi experimentale.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.