miercuri, 21 februarie, 2024

VIDEO A fost terminată excavarea celei mai lungi aducțiuni, Surduc – Nehoiașu, la care se lucrează din anul 1984

VIDEO A fost terminată excavarea celei mai lungi aducțiuni, Surduc – Nehoiașu, la care se lucrează din anul 1984

Facebook
Twitter
Email
Cea mai amplă lucrare hidrotehnică de după Revoluție este aducțiunea Surduc – Nehoiașu, județul Buzău, care trebuie finalizată în 2017. Galeria lungă de aproape 17 km va asigura alimentarea unui nou grup al hidrocentralei Nehoiașu, care va genera 171,8 GW energie electrică pe an. După 30 de ani de muncă în subteran, muncitorii au terminat joi etapa excavării, momentul fiind marcat printr-o ultimă dinamitare în pântecele muntelui. La eveniment a fost prezent și ministrul energiei, Andrei Gerea. 

Execuția galeriei a fost atacată pe opt fronturi, ultima etapă fiind execuția și străpungerea tronsonului de galerie subterană Trestia-Castel, care marchează finalizarea excavației întregii aducțiuni. Ultima detonare s-a realizat la o adâncime de 3 kilometri dinspre portalul de acces Pruncea. 
 
A fost înlăturat ultimul perete de rocă ce despărțea fronturile de lucru Trestia – Castel, tunelul având acum în total peste 16 kilometri lungime. Galeria va prelua apa unor afluenți din zona de munte a județului Buzău și o va o direcționa, cu un debit de 40 mc/s, spre turbinele hidrocentralei din Nehoiașu.
 
Investiția va avea un impact important asupra economiei României. Finalizarea derivației Surduc-Nehoiașu va permite instalarea în cadrul Centralei Hidroelectrice Nehoiașu a celei mai mari capacități de producere a energiei electrice puse în funcțiune de către Hidroelectrica de la începutul anilor 1990, hidroagregatul având o putere instalata de 55 MW și o producție de energie electrică estimată în anul hidrologic mediu de 171,8 GWh.
 
Derivația Surduc-Nehoiașu, alcătuită din aducțiunea principală Surduc-Nehoiașu și nodul de presiune Surduc-Nehoiașu, constituie o premieră a ultimilor 20 de ani, din mai multe puncte de vedere.
 
Are cea mai lungă galerie de aducțiune escavată pentru folosință energetică, precum și cea mai lungă galerie forțată (2.540m); asigură cea mai mare cădere hidraulică din investițiile în execuție ale Hidroelectrica (cca. 490 metri); străbate o zonă de mare complexitate geologică caracterizată de alternanța șisturilor argiloase (dure și moi) și gresii (dure și friabile), care prezintă risc mare de accidente geologice, dublată de aspectele tectonice ale zonei Vrancea-Buzau; reprezintă cea mai mare dintre investițiile în execuție ale Hidroelectrica.
 
Valoarea estimată pentru realizarea treptei Surduc-Nehoiașu se ridică la aproape 850 de milioane de lei, făcând parte din planul de investiții al Hidroelectrica pentru perioada 2015-2020.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.