joi, 28 septembrie, 2023

Vânătoarea de fructe prospete și sănătoase în Ținutul Buzăului. Tot mai mulți preferă să cumpere cireșe direct din livezi

Vânătoarea de fructe prospete și sănătoase în Ținutul Buzăului. Tot mai mulți preferă să cumpere cireșe direct din livezi

Facebook
Twitter
Email

Cireșe din soiuri multicolore se găsesc zilele acestea în oferta unei livezi de lângă Buzău, care vinde fructele proaspete imediat după cules, la preț de producător. În livada familiei Tudor, din comuna Vernești, fructele sunt culese chiar înainte de a fi livrate clienților. Aici, un kilogram din cele mai căutate fructe ale verii costă zece lei în aceste zile. Cireșele galbene și cele negre sunt însă mai scumpe.

Pe Simona am găsit-o cocoțată într-un cireș, ca să pregătească livrarea fructelor proaspete unor clienți care tocmai și-au anunțat vizita în ferma situată în comuna Vernești. Fructele de pe ramuri se coc pe rând, astfel că efortul culegătoarei noastre de a găsi cireșele gustoase este un pic mai mare la început.

„Când culegi de jos e ok. Cu cât urcăm în pom e mai greu, dar ne ajutăm de un cârlig care arată cam așa și tragem vârfurile și e mai ușor”, ne spune Simona, o tânără angajată la ferma din Vernești.

Pentru că trebuie să onoreze urgent comanda de cireșe roșii, Simonei îi sare în ajutor Loredana dar și ceilalți angajați ai fermei pomicole din Vernești. Culesul în livadă este mai dificil decât pare, ne asigură cele două tinere, care spun că își folosesc abilitățile deprinse în copilărie, ca să aibă spor.

„Vin de ceva timp aici și m-am obișnuit. Cresc grămadă, uitați, și atunci le luăm mănunchiuri iar găleata se umple foarte repede. Cireașa trebuie să fie de culoare vișinie și foarte mare, să fie destul de dulce și destul de gustoase”, ne explică Loredana.

Situată lângă drumul național care leagă Buzăul de Brașov și zonele cu cele mai multe atracții de la Curbura Carpaților, ferma pomicolă este deseori vizitată de turiști. Aceștia găsesc în această perioadă cireșe din mai multe soiuri, de la cele galbene, care sunt ușor amărui, la cireșele roșii, foarte dulci, până la cele negre, amare și cu boabele mici.

„Se culege în fiecare zi, ce e copt, a doua zi, ce se va coace. Culegem cireșe, în continuare până terminăm. Anul acesta s-a întârziat puțin cu cireșele de mai, a fost timpul așa cum a fost, nu a ținut cu noi, dar și-au revenit”, spune Viorel Hora, șef fermă.

Livada familiei Tudor, din Vernești, vinde acum cireșe la prețuri care pornesc de la zece lei și ajung la 20 de lei, cele negre. Clienții ajunși la poarta fermei au posibilitatea să negocieze, în funcție de cantitățile și calitatea fructelor găsite în lădițe. Cele mai vândute sunt cireșele roșii.

„Le avem la zece lei, mari, frumoase, roșii, cireșele galbene, la 16 lei, ele sunt puțin amărui, foarte bune pentru cei cărora le plac, extraordinare pentru dulceață, și cele negre, amărui”, spune Dana Tudor,  administratorul fermei.

La standul de la intrarea în ferma pomicolă din Vernești mai sunt la vânzare vișine, căpșuni proaspete, la zece lei kilogramul, și  zmeură, care costă 22 de lei kilogramul. Fructele produse în livadă dar care nu sunt vândute până seara ajung în fabrica de procesare, unde se transformă în dulceață și sucuri naturale. În aceeași zonă, pe tot traseul către Valea Buzăului, zeci de gospodari vând la porți fructe proaspete, la prețuri de producător.

 

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.