Va mai exista sau nu Regia Autonomă Municipală Buzău, asta-i întrebarea!

Noul primar al municipiului Buzău, Constantin Toma, ia în calcul desființarea Regiei Autonome Municipale Buzău, după modelul orașului Sibiu, acolo unde nu mai există o societate care livrează agent termic către populație.

Edilul șef spune că, la fel ca și în cazul Companiei de Apă, RAM Buzău se află în colaps financiar iar fără sprijinul primăriei aceasta societate nu ar putea funcționa.

”15.000 de apartamente din Buzău și o mulțime de instituții, pentru apă caldă și căldură sunt iresponsabili. Compania are datorii foarte mari, peste 20 de milioane de euro, poate intra în încetare de plăți, falimentul, în orice clipă și trebuie să analizez foarte, foarte serios, cu specialiști din zona privată, pentru că aici nu mă bazez pe nimic, astfel încât să văd care este cea mai bună decizie. În tot cazul, nu trebuie să băgăm buzoienii în spaimă. Vor avea căldură la iarnă. Dar, mă voi canalize foarte mult să rezolv această problemă cât mai repede”, a declarat Constantin Toma.

Primarul ia în calcul desființarea RAM, după modelul orașului Sibiu, acolo unde nu mai există o societate care livrează agent termic către populație. ”La Sibiu de exemplu, cât e Sibiul de mare, nu există RAM, nu există RADET, nu există absolut nicio companie de căldură. Nu există așa ceva. Toată lumea este legată la centrală individuală. Și asta de mult timp. Deci se poate și așa. (…) Nu știu în ce măsură este legal, dar voi studia”, a explicat primarul Buzăului.

Constantin Toma le-a pus gând rău și altor societăți comerciale din subordinea Primăriei, care sunt ”abonate” la bani publici. ”Mai avem încă o firmă Prestcom și încă o firmă Aquafor care, nu vă spun că sunteți presă, ce se va întâmpla cu ele. Ele nu trebuie să existe. Nu vă spun mai mult. N-au de ce. (…) Am 20 de miliarde în cont, ca Primărie nu ca Toma și sunt de plătit peste 200 de miliarde, la zi. Foarte mulți din acești bănuți îi datorăm companiilor din subordinea Primăriei”, a spus Toma.

Potrivit primarului, societăţile cu capital integral al municipiului Buzău şi Poliţia Locală sunt principalii ”robineţi ai risipei” cu bani publici.

Fii Reporter