joi, 22 februarie, 2024

Țuică puțină și magiun mai scump, efectul unui an agricol capricios

Țuică puțină și magiun mai scump, efectul unui an agricol capricios

Facebook
Twitter
Email

Iarna cu viscole puternice, primăvara cu înghețuri târzii și vara aridă le-au dat motive de nemulțumire proprietarilor de livezi de prun din Buzău. Ploaia înghețată din a doua jumătate a lunii aprilie a distrus mare parte din florile care legaseră rod.

În plantația de pruni a Stațiunii de Cercetare Pomicolă Istrita, județul Buzău, fructele au avut mult de suferit, în ciuda eforturilor specialiștilor.

”Din păcate, nu a fost un timp tocmai favorabil pentru cultura prunului și efectele temperaturilor scăzute din aprilie, înghețului târziu de primăvară, cum zicem noi, se văd abia acum prin producția care se va obține. Putem să spunem că suntem abia la 30, 40 la sută din producția anului trecut”, a declarat Petre Grivu, directorul stațiunii de cercetare din Istrita.

Temperaturile excesiv de ridicate din vară au generat seceta pedologică și nici chiar irigarea intensiva nu a mai putut salva mare lucru din recolta acestei toamne. ”La nivel de țară, producția de prune este semnificativ mai mică decât în anii trecuți și de aceea nu vom putea să asigurăm toate solicitările de prune. Dacă ne referim concret la producția de prune de la noi din unitate, aceasta, în proporție de 90 la sută, va merge pentru magiunul de Topoloveni, produs tradițional recunoscut în străinătate”, spune Petre Grivu.

Calitatea prunelor pentru magiun și țuică este însă mai bună. Asta, pentru că temperaturile ridicate au ajutat la strângerea zaharurilor în fructe. ” Am luat măsuri ca să compensăm pierderile prin calitatea fructelor. Pentru că avem asigurată irigarea pentru întreaga plantație, am reușit să obținem calitate atât la gust cât și prin calibru. Zahărul acumulat este în cantități suficiente. ”, declară Grivu.

Cu aceleași probleme se confruntă toți fermierii din zona de deal a județului Buzău, care spun că producția este cu mult sub cea din anii trecuți, la o treime față de anul trecut. În consecință, susțin producătorii, țuica va fi dulce și aromată dar mai puțină iar magiunul, cel mai probabil, a fi mai scump și în cantități mult mai mici.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.