Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău va fi reorganizată, prin Hotărâre de Guvern adoptată în ședința de astăzi a Executivului

Prin acest demers, munca extraordinară pe care cercetătorii buzoieni o fac de zeci de ani să poată să continue și să contribuie pe mai departe la dezvoltarea legumiculturii românești, transmite printr-un comunicat de presă vicepremierul Marcel Ciolacu.

Îi mulțumesc premierului Mihai Tudose și ministrului Agriculturii, Petre Daea, pentru că au înțeles că Buzăul are o tradiție deosebită în cercetarea legumicolă, cu rezultate deosebite recunoscute atât în țară cât și în străinătate, și pentru că au susținut necesitatea unor măsuri concrete pentru ca această zestre de știință românească să nu se piardă.

Mă bucur cu atât mai mult cu cât adoptarea Hotărârii de Guvern vine chiar în ziua în care această instituție fanion pentru cercetarea legumicolă de la noi din țară împlinește 60 de ani de existență.

Era nevoie de acest act normativ pentru ca Stațiunea de Cercetare de la Buzău să poată beneficia din nou de fonduri și subvenții de la bugetul de stat, prin intermediul Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Sisești”, după ce în ultimii ani a fost lăsată să supraviețuiască exclusiv pe baza veniturilor proprii. Consider că cercetătorii de aici trebuie lăsați să lucreze în liniște, pentru că de rezultatele muncii lor depinde dacă vom putea aduce pe masa românilor legume mai bune și mai sănătoase.

Este important de precizat că, în urma acestei reorganizări, toate locurile de muncă de aici vor fi păstrate și se vor lua măsuri pentru păstrarea în sistem a cercetărilor cu experiență.

Acesta este doar primul pas din planul de relansare a Stațiunii de Cercetare de la Buzău, pentru că am primit promisiuni din partea ministrului Petre Daea că în cadrul instituției, din această toamnă, va funcționa și o Bancă Națională de Gene pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale și aromatice.

Sunt convins că prin astfel de măsuri vom reuși să creem condițiile optime pentru a pune pe deplin în valoare experiența extraordinară a cercetărilor buzoieni și să readucem Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău pe locul binemeritat din fruntea cercetării legumicole românești.

Prefectul Județului Buzău, Carmen Ichim, transmite la rândul său un sincer mesaj de felicitare și urări de succes în activitate specialiștilor Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, la împlinirea a 60 de ani de funcționare a acestei unități strategice deosebit de importantă atât pentru bazinul legumicol Buzău, cât și pentru multe alte județe din țara noastră.

Înființată în 1957, SCDL Buzău se poate mândri în prezent cu o echipă strălucită de profesioniști, condusă de cercetătorii doctori Floarea Burnichi și Costel Vânătoru, iar preocupările colectivului stațiunii vizează ameliorarea soiurilor, selecția conservativă și producerea materialului biologic la soiurile de legume și flori, optimizarea tehnologiilor de cultură pentru culturile de câmp deschis și spații protejate, protecția plantelor, floricultură, agrochimie-fiziologie-biochimie, precum și consultanță în horticultură.

Produsele Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău – semințe, răsaduri și o gamă largă de legume – se bucură de o apreciere din ce în ce mai mare din partea cultivatorilor și consumatorilor, iar prefectul Județului Buzău își afirmă susținerea deplină față de această unitate emblematică pentru sectorul românesc al legumiculturii moderne.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI