Statia de sortare a deșeurilor situată în Satul Stăncești, Comuna Vadu Pașii, a împlinit un an de funcționare. Investiția modernă implementată cu mari eforturi de către operatorul de salubritate RER ajută municipalitatea buzoiană să îndeplinească obiectivele de mediu impuse de UE prin diminuarea cantităților de deșeuri depuse la deponie și prin creșterea cantităților de deșeuri reciclabile generate de populație.
Stația de sortare reprezintă investiția proprie a RER Buzău și se află printre putinele stații de sortare din România, capabilă să asigurare un grad înalt de recuperare a deșeurilor reciclabileși de valorificare finală prin reciclare.
”La un an de funcționare este bine să tragem o linie și să vedem clar cât a ajutat și cum a ajutat existența unei astfel de stații municipalitatea dar și cetățenii în mod special, cei care până la urmă sunt beneficiarii direcți ai serviciilor de salubritate. Sistemele de colectare separată implementate pe cele trei paliere: deșeu menajer, deșeu reciclabil și deseu vegetal precum și posibilitatea sortării acestora pe categorii a determinat înregistrarea unor cifre îmbucurătoare din punct de vedere al cantităților depuse la deponie dar și al celor reciclabile colectate si valorificate”, ne-a declarat reprezentantul RER Buzău, Denisa Nicu.
Dacă până anul trecut Buzăul nu se bucura de sisteme bine puse la punct de colectare și transport separat, acum putem declara 2014 drept anul schimbărilor sau mai bine zis al modernizărilor aduse serviciului public de salubritate. În decursul unui an de zile, cetățenii orașului au fost implicați în cea mai amplă campanie de responsabilizare socială de până acum, fapt ce a condus la introducerea municipiului Buzău pe harta orașelor civilizate care reușesc prin implicarea în colectarea selectivă să atinga obiectivele de mediu impuse de standardele internaționale.
Ca în orice evaluare, cifrele vorbesc, iar cele înregistrate de stația de sortare relevă pași importanți făcuti de operatorul de salubritate. Așadar, după un an de funcționare a stației de sortare, în orașul Buzău, gradul de valorificare a deșeurilor a crescut până la 40% din catitatea totala de deșeuri menajere înregistrată la stație.
Dacă la inaugurarea stației de sortare, gradul de recuperare a deșeurilor reciclabile din cele menajere era de 4-5%, acum după un an de la deschidere, procentul s-a mărit până la 20%, o cantitate de 4 ori mai mare decât cea din noiembrie 2014. De asemenea, un procent semnificativ de 20-25% din cantitățile de deșeuri menajere intrate în stația de sortare, rezultate în urma prelucrării de pe bandă, ajung către fabricile de ciment pentru combustibil alternativ.
Cantitățile importante de deșeuri reciclabile colectate dual prin intermediul campaniei „Sacul galben” sunt înregistrate la Stația de sortare, unde în fiecare zi ajung aproximativ 4 tone de deșeuri reciclabile colectate dual. Cantitățile sunt în continuă creștere, asta și datorita faptului că operatorul de salubritate a implementat și la Serviciul de salubrizare stradală, colectarea deșeurilor în saci: negri pentru deșeuri vegetale și rezultate ca urmare a curățării rigolei și saci negri pentru depozitarea deșeurilor din coșurile stradale, în general identificate ca fiind reciclabile.
Un aport important a fost adus și de campaniile de responsabiltate socială desfășurate în școli de RER Buzău, care i-au determinat pe elevi să colecteze în sacul galben acasă și sa-l aducă înapoi la școală.
Având în vedere faptul ca în stația de sortare întră aproximativ 25.000 t de deșeuri menajere anuale, aproximativ 100 t/zi, RER Buzău poate afirma că a reușit, în numele autoritătți publice locale care a concesionat serviciul public de salubrizare, să indeplinească obiectivul de reducere cu 15% a cantității depozitate la deponie, în comparație cu cantitatea colectată. Nici ținta impusă pentru anul 2020 de atingere a unui nivel de pregatire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală a cantităților de deșeuri nu pare a fi imposibil de realizat în termen în condițiile actuale și în măsura în care și cetățenii se vor responsabiliza.
”Stația de sortare reprezintă un mare atu pentru orașul Buzău, aduce un plus de valoare serviciului de salubrizare, pentru municipalitate și, mai ales, reprezintă un instrument foarte important prin care autoritatea publică locală poate să își indeplinească obiectivele de mediu. Ne aflam deja la un an de functionare, iar cifrele înregistrate nu pot decât să ne mobilizeze și mai mult în atingerea în termen a țintelor impuse de legislația națională din domeniul salubrizării. Ne asumam responsabilitatea efectuarii unor serviciii de salubrizare de calitate, dar în același timp solicităm cetățenilor, agenților economici precum și instituțiilor care activează în domeniu să își asume responsabilitățile prevăzute de lege și să colaboreze cu operatorul de salubritate”, a spus Denisa Nicu, specialist în Relații Publice, S.C. RER Ecologic Service Buzău S.A.