joi, 18 aprilie, 2024

Sătul să caute în zadar muncitori, un fermier a decis să înlocuiască butașii de zmeuri cu soiuri mai ușor de recoltat

Sătul să caute în zadar muncitori, un fermier a decis să înlocuiască butașii de zmeuri cu soiuri mai ușor de recoltat

Facebook
Twitter
Email

Criza forței de muncă în agricultură îi determină pe fermieri să ia măsuri radicale. Un producător de zmeură din zona Buzăului a început să înlocuiască vechile plantații cu soiuri care, speră el, îi vor salva afacerea. Fructele se coc mai lent iar recoltarea poate fi făcută cu mai puțini oameni.

Primul cules începe peste o săptămână iar fermierul caută deja zilieri. Pentru că nu găsește muncitori în apropiere, acesta dă anunțuri de angajare pe Facebook.

”Așteptăm persoane care sunt dornice să încaseze un salariu bunicel, între un milion și două milioane și jumătate la zi”, spune Dănuț Panait, fermier.

Primele fructe de pădure produse la Poșta Câlnău, în județul Buzău, vor ajunge în curând în piețe și centrele comerciale din țară, însă cu o întârziere de aproape o lună provocată de ploi.

Nu numai vremea este însă motiv de îngrijorare pentru Dănuț Panait, proprietarul plantației de zmeur de lângă Buzău, ci și perspectiva culesului, care trebuie făcut repede, cu mulți zilieri.

”Știu că va fi greu să găsesc muncitori, deoarece aproape toată ziua se recoltează sub soare și este o muncă mai migăloasă față de alte munci”, declară fermierul buzoian.

Plantează soiuri mai ușor de cules

De peste 12 ani, Dănuț Panait și familia sa trăiesc de pe urma butașilor de fructe de pădure plantaţi pe o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi. Cultivarea zmeurei a fost o afacere fără bătaie de cap la început, spune fermierul buzoian.

De la o vreme, însă, găsește din ce în ce mai greu oameni dornici să-l ajute la cules. Criza l-a împins anul trecut să înlocuiască porțiuni din vechea plantație cu soiuri mai ușor de cules.

”Plapink este un soi care reduce numărul forței de muncă. Adică, practic, doi oameni culeg din acest soi ceea ce pentru alte soiuri avem nevoie de zece oameni. Am fost nevoiți să ne reinventăm, să aducem alte soiuri, din cauza lipsei de muncă”, explică Dănuț Panait.

Soiul creat în Spania este destinat cultivării în zonele geografice în care se află şi România. Cultura de Plapink are productivitate foarte mare. Fructele sunt dispuse în afara frunzişului, fiind uşor şi rapid de cules.

”Sunt mai ușor de recoltat pentru că fructele ies afară, sunt conice, foarte mari, iar coacerea o are foarte lentă, ceea ce nu mă grăbește să recoltez totul într-o zi”, spune fermierul din Poșta Câlnău.

Pentru că nu găsește forță de lucru în localitate, Dănuț Panait dă anunțuri de angajare pe Facebook ca să găsească zilieri serioși. Aceștia pare că sunt din ce în ce mai puțini.

”Dacă are mama, tata, bani de mâncare, bănuiesc că ei stau la bar. Stau, beau o țuică, fumează o țigară două, dar la muncă nu se duc. Mai sunt și care se duc dar își bate joc omul de ei și nu se mai duc a doua oară”, ne spune un localnic din zonă.

Oameni buni de muncă ar mai fi încă destui în Poșta Câlnău și comunele vecine. Mulți preferă însă bodegile și să caute motive de a a fugi de muncă, spune un bătrân pe care l-am găsit cosind iarbă în fața porții.

”Tinerii nu prea mai vor la muncă. Ei sunt cu băutura, țigările, cafelele. Nu prea mai găsim pe aicea oameni care să meargă la muncă. Eu am avut niște lucernă de adus de pe deal. Am rugat un vecin și mi-a zis că nu poate”, declară nea` Mitică.

Dănuț Panait, cultivatorul de zmeură din Poșta Câlnău, dă asigurări că zilierii lui pot câștiga până la 1.000 de euro pe lună. Va avea de unde să-i plătească, deoarece va produce zilnic peste 500 de kilograme de zmeură pe care o livrează în supermarketuri și piețe din judeţe din sudul şi estul ţării.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.