Pubelă neagră, transformată în rezervor de încălzit apa. ”Așa nu!”, este reacția RER Buzău

Firma de salubritate din Buzău a distribuit sute de pubele negre pentru deșeurile menajere. În cele mai multe cazuri, recipientele au ajuns să depoziteze, așa cum trebuie, de la resturi de carne, scutece, șervețele, până la cioburi sau cenușă din sobă. Sunt însă și situații în care ele au căpătat alte destinații. De exemplu, cea de rezervor pentru încălzit apa.

Câteva fotografii postate pe Facebook de operatorul de salubritate RER Ecologic Buzău surprind o astfel de instalație de încălzire solară, pe bază de… pubelă neagră. Bazinul a fost cocoțat pe acoperișul unei locuințe iar de acolo a fost tras un furtun în casă, pentru alimentarea prin cădere a instalației de apă din baie. Buzoianul inventiv a fost ”cucerit” de culoarea închisă a pubelei care atrage radiațiile solare, necesare încălzirii apei.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Pubela maro prinde la buzoieni. Programul se extinde în toate cartierele

”Pentru unii pubela neagră nu este pentru depozitat deșeuri menajere…:(”, este comentariul care însoțește fotografiile cu pubela transformată în rezervor de apă. Din 2014, buzoienii au trecut la colectarea separată a deșeurilor în recipiente puse la dispoziție de operatorul local de salubritate. Pubela neagră le-a fost dată în custodie locuitorilor de la case, în 2015, numai pentru depozitarea deșeurilor menajere.

Se pot arunca în acest recipient deșeuri care nu pot fi colectate nici la deșeuri reciclabile, nici la deșeuri biodegradabile. Exemple:

* Resturi de carne și pește gătite sau proaspete
* Resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frișcă)
* Ouă întregi
* Grăsimi animale și uleiuri vegetale
* Scutece de unică folosință / tampoane
* Reziduurile/excrementele animalelor de casă
* Conținutul sacului de la aspirator
* Mucuri de țigară
* Șervețele folosite
* Ambalaje foarte murdare
* Cioburi de ceramică și porțelan
* Veselă de unică folosință foarte murdară
* Cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni)
* Resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid)
* Lemn tratat sau vopsit

Fii Reporter