vineri, 29 martie, 2024

Protecția mediului între conștiință și lege!

Protecția mediului între conștiință și lege!

Facebook
Twitter
Email
În ultima vreme ne este dat să auzim tot mai des despre metode de protecția mediului, semn că planeta ne trage un semnal de alarmă asupra gradului de poluare cu care este nevoită să se confrunte.

 Faptul că planeta noastra are resurse limitate și că societățile consumă din ce în ce mai multe produse, consum care duce la generarea unor cantități imense de deșeuri, nu este un aspect necunoscut. Ba din contra, mass-media, companiile, indivizii sunt „bombardați” cu informații care fac referire la reducerea consumului de energie, de apă și nu în ultimul rând la colectarea selectivă a deșeurilor.
 
De un an și jumătate, orașul nostru este și el ” asaltat” de astfel de informații, de preocupările firmei de salubritate de a face din acest oraș, un oraș implicat în mod activ în colectarea selectivă a deșeurilor. Protecția mediului se pare că este o noțiune mai mult teoretică decât practică pentru unii, de aici și nevoia conturării unei legislații în domeniu care să creeze cadrul legal în care trebuie să se înscrie atât operatorii de salubritate dar și cetățenii. Dincolo de nevoia globală de a adopta sisteme care să permită planetei să respire, există o nevoie de aplicare a unor modele de bună practică existente în vecinătatea noastră – statele Uniunii Europene!
 
Europa ne avertizează, nu este pentru prima oară când România este somată, ca stat membru european, să-și armonizeze legislația naționala cu cea europeana. Astfel, directivele UE au fost transpuse și în legislația românească, astfel încât întregul fenomen de colectare selectivă să fie reglementat de niște legi naționale aplicabile tuturor jucătorilor de pe această piață.
 
Și așa ajungem la esențial : ce obligații și ce drepturi avem, ce riscăm dacă nu respectăm legea salubrizării? Avem dreptul la un mediu curat asta este clar, dar ce facem pentru a-l avea curat? Oare trebuie să facă altcineva curat în urma sau în locul nostru? Avem obligația morală de a lăsa urmașilor noștri un mediu cel puțin la fel de curat, dar avem și obligații impuse de lege. Orice lege prevede și contravenții, sancțiuni pentru încălcarea dispozițiilor ei, prin urmare, surprinzător sau nu, legiuitorii au introdus în legea salubrizarii și amenzi pentru cei care nu o respectă. Prin urmare și această lege se comportă ca orice altă lege: o încalci, răspunzi! 
 
Și pentru o mai clară informare dorim să oferim cetățenilor articolul din Legea 101/2066 – care prevede în mod expres sancțiunile pentru cei care nu doresc din varii motive să colecteze selectiv deșeurile: ” Membrii comunităților publice locale, persoane fizice sau juridice au, în calitatea lor de utilizatori direcți sau indirecți ai serviciului de salubrizare, printre alte obligații și pe aceea de a asigura precolectarea separată, în recipientele asigurate de operatorul serviciului, a deșeurilor pe care le-a generat în propria gospodărie sau ca urmare  a activității lucrative pe care o desfășoară.” ( art. 24, alin. 6, lit.d) – Legea 101/2006).
 
Nerespectarea dispozițiilor legislative menționate mai sus, va atrage aplicarea unor sancțiuni precum cele prevăzute de art. 30, alin.24 din Legea nr. 101/2006 ( amendă de  la 100 la 300 lei pentru încălcarea dispozițiilor art. 24, alin. 6, lit. d) și de art. 61, alin.1, lit. a) din Legea 211/2011 ( amendă de la 1000 lei până la 2000 lei, pentru persoanele fizice și de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele juridice, amenzi aplicabile pentru încălcarea art. 14, alin.1 din aceeași lege).
 
„Aceste legi sunt naționale, prin urmare ele sunt aplicabile oricărui cetățean , indiferent de orașul în care trăiește. În ceea ce privește amenzile, acestea sunt parte constitutivă a acestor legi, ca de altfel în orice lege. Ceea ce trebuie să înțeleagă cetățenii este faptul că necunoașterea legii nu îi absolvă de vinovăție, prin urmare orice încălcare a prevederilor legale indiferent de domeniu constituie contravenție și se sancționează. Dorim să menționăm faptul că aceste amenzi nu reprezintă o amenințare din partea firmei de salubritate și nici nu reprezintă o măsură pe care noi  o putem aplica. Organele competente vor acționa în această direcție. Noi doar aducem la cunoștința cetățenilor drepturile și obligațiile, nu îi amenințăm! Dacă fiecare dintre noi este conștient de impactul pe care îl are asupra mediului și dacă respectăm mediul și legea, atunci amenzile nu vor fi aplicate. Atingerea obiectivelor de mediu și implementarea cu succes a colectării selective în municipiul Buzău se poate realiza numai prin strânsa colaborare dintre cetățeni și operatorul de salubritate ! ” , Denisa Nicu – Specialist în Relații Publice RER Buzău.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.