miercuri, 21 februarie, 2024

Primele tomate cultivate în solarii sunt gata să ajungă pe mese. Ce prețuri vor avea

Primele tomate cultivate în solarii sunt gata să ajungă pe mese. Ce prețuri vor avea

Facebook
Twitter
Email

Roșiile românești au început să se coacă iar în următoarele zile vor ajunge pe tarabe. Sunt mai gustoase decât cele din import, sunt crescute natural, însă vor fi și mai scumpe. Buzoianul Mircea Tatu este unul dintre producătorii primelor roșii autohtone din acest an.

Ferma lui Mircea Tatu este atât de performantă încât legumele sale sunt primele care ajung în piețele din această parte a țării.

Producția se anunță a fi una foarte bună, spune buzoianul. Roșiile sale sunt bine coapte, iar gustul lor va fi cel care îi va convinge pe cumpărători să le aleagă, în defavoarea celor din import.

”Avem un hibrid care este foarte bun, cu pulpă subțire și un aspect deosebit. Avem vreo șapte ani de când scoatem roșii încălzite și mereu încercăm să îmbunătățim solariile astfel încât să ieșim și mai devreme. Pe viitor vom investi în instalații de iluminat artificial”, spune Mircea Tatu.

Tomatele buzoianului sunt mari, zemoase și foarte gustoase, încât par a fi roșiile din grădinile bunicilor. Ele sunt de fapt soiuri olandeze, selectate și adaptate solului și climei din zona Buzăului.

Legumicultorul buzoian spune că, în acest weekend, va scoate la vânzare primele tomate produse în solariile sale, care vor fi însă mai scumpe decât cele din import.

”Primele tomate vor fi vândute cu 20 de lei kilogramul, nu mai mult. Au fost cheltuieli mari de când am înființat cultura, în decembrie. Am întâmpinat destule probleme pentru că iarna a fost destul de dificilă. Nu a fost foarte frig, dar ne-am întâlnit cu lipsa luminii, foarte multă umbră, nor. Păi, o lună întreagă plantele nu au văzut soarele”, declară Mircea Tatu.

Toate cele 14 solarii pe care Tatu le deține în comuna Cochirleanca beneficiază de instalații de încălzire și sunt capabile să mențină temperaturi ridicate chiar și în cele mai reci nopți de iarnă. În ianuarie și februarie, a ținut centralele termice pornite non-stop, ca să nu-i înghețe plantele intrate deja în vegetație.

Producătorul de legume spune că prețul piperat la kilogramul de roșii, de la început, reflectă cheltuielile mari nu numai cu încălzirea solariilor, ci și cu lucrările agricole, toate realizate prin metode naturale.

În solariile lui Mircea Tatu, bondarii fac polenizare cât e lumină afară. Fermierul spune că nu mai folosește produse chimice ca să obţină recoltă mare și lasă toată treaba pe seama harnicelor insecte.

Peste 300 de lei costă o cutie cu aproape o sută de bondari, care pot să polenizeze 2.000 de metri pătraţi. Tot în seama unor insecte este lăsată și deparazitarea culturilor. Micii păianjeni sunt trimiși în plantație pentru a distruge dăunătorii, astfel încât fermierul nu mai folosește insectidcide.

Mircea Tatu are vești bune pentru toți cei care sunt în goana după verdețuri și legume sănătoase, produse în sol românesc. Odată cu tomatele, va duce în weekend la tarabe castraveți, salată și ceapă verde.

”În cel mult o săptămână, ieșim pe piață cu tot ce e necesar pentru o salată de crudități culese sută la sută din pământul nostru. Avem o salată foarte bună, care nu a văzut altceva decât apă. Are deja 250 de grame și trebuie să ajungă la 500 de grame. Va fi undeva la 2 lei pe bucată. Vom avea și castraveți, ridichi, ceapă verde, care va costa maxim 2 lei legătura”, spune fermierul din Cochirleanca.

Mircea Tatu este unul dintre cei mai mari legumicultori din zona Buzăului. Acesta începe să livreze marfă proaspătă în piețe, începând din acest weekend, până în luna decembrie.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.