Prăpăd în livezi. Zăpada din mijlocul primăverii afectează pomii fructiferi din speciile timpurii

Vremea capricioasă pune sub semnul întrebării viitorul culturilor agricole din acest an. În zonele rurale sătenii s-au resemnat si cred că în acest an nu vor apuca să manănce fructe autohtone. Ninsorile din ultimele zile au produs deja pierderi la plantaţiile de pomi fructiferi de la Curbura Carpaţilor între 30 şi 50 la sută, cei mai afectaţi fiind pomi fructiferi din speciile timpurii de cireş, cais şi piersic.

În pomicultură producțiile sunt puse sub semnul întrebării. Oamenii se tem că nu vor apuca să mănînce nici măcar un măr din cultura proprie și vor trebui să apeleze la supermarketuri.

„Speciile în plină floare cum sunt cireşul, caisul, piersicul sunt afectate în proporţie de 50 la sută, dar dacă ninsorile vor continua, pierderile ar putea ajunge şi la 80 la sută. Mărul şi prunul se pot salva cu condiţia ca în zilele următoare să nu înregistrăm temperaturi nocturne negative. În zonele unde zăpada stă mai bine de 24 de ore pe floare, gradul de pierdere va urca până la sută la sută”, a declarat directorul Pepinierii Pomicole Istriţa, Petre Grivu.

Specialistul pomicol a mai afirmat că în cei 40 de ani de când lucrează în domeniul pomicol nu a mai prins o revenire atât de bruscă şi intensă a iernii la final de aprilie, ci „doar primăveri cu ceva probleme” din punct de vedere meteorologic.

Nici vița de vie nu este ferită de capriciile vremii dar deocamdată nu a înmugurit fapt pentru care dezvoltarea plantelor nu ar trebui să aibe de suferit, explică reprezentanții Direcției Agricole Buzău.

Fii Reporter