duminică, 14 iulie, 2024

Pomicultorii buzoieni, afectați grav de bruma și temperaturile scăzute din martie

Pomicultorii buzoieni, afectați grav de bruma și temperaturile scăzute din martie

Facebook
Twitter
Email

Temperaturile scăzute și bruma căzută în urmă cu două săptămâni produc pagube în livezi, pomicultorii buzoieni înregistrând pierderi în proporție de peste 50% la toate soiurile timpurii de pomi fructiferi. Cireșele de mai și caisele sunt compromise într-un procent de aproape 70 de procente, spun specialiștii.

”Consumatorii trebuie să-și ia adio de la cireșele de mai, anul acesta în zona Subcarpaților de Curbură nu vom avea practic acest mult așteptat fruct, căci în urmă cu circa două săptămâni, exact în timpul înfloritului, au fost temperaturi nocturne de minus 4, minus 5 grade Celsius, însoțite de brume groase, iar pierderile sunt consistente”, a declarat consilierul Eugeniu Caloian de la Direcția pentru Agricultură a Județului Buzău.

La rândul său, directorul Pepinierei Istrița, Petre Grivu, a declarat că ”tot ce a fost înflorit la acea dată a fost compromis, practic soiurile timpurii sunt afectate în proporție de cel puțin 50 la sută, la cireșul de mai, cais și chiar piersic pierderile se apropie de 70 la sută”.

Potrivit sursei citate, ”specialiștii așteaptă finalizarea înfloritului pentru a stabili cu exactitate procentul de pierderi și la celelalte soiuri mult mai tardive care nu înfloriseră în perioada temperaturilor negative”.

În județul Buzău se află câteva mii de hectare de plantații pomicole, dintre care o mare parte în curțile și grădinile din zona rurală.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.