duminică, 10 decembrie, 2023

Parcurile au nevoie de „bun simţ” pentru a supravieţui!

Parcurile au nevoie de „bun simţ” pentru a supravieţui!

Facebook
Twitter
Email
În ultima perioadă resimţim cu toţii nevoia de spaţiu verde, de parcuri, de oaze de linişte în oraşe aglomerate, pline de noxe, de poluare, dar oare câţi dintre noi acţionează corect în această direcţie?

Ne confruntăm, astfel, cu un paradox: vrem spaţii verzi dar aruncăm ambalajul pe jos, vrem parcuri curate dar nu ştim să le menţinem astfel. Într-un oraş aglomerat, în care blocurile răsar mai repede şi mai des decât florile se simte nevoia conservării  acelor spaţii verzi care au mai rămas pentru petrecerea timpului liber.
 
Din păcate, nu se întrevede mai deloc posibilitatea sau dorinţa de creare a unor noi spaţii verzi, parcuri, grădini în care să te poţi retrage la sfârşit de săptămână, dupa zile aglomerate la serviciu. În această situaţie, nu ne rămâne decât să ne bucurăm pe cât putem de oazele verzi pe care le avem în oraş.
 
Dar ce ne facem atunci când aerul curat, iarba, pădurea sunt invadate de gunoaie, aruncate iresponsabil de cetăţenii mai dornici de a face mizerie decât de relaxare? Atunci e clar că nu mai putem vorbi de parcuri curate. Dar totul are un fir logic: mizeria nu ar exista dacă „cineva” înmulţit cu cel puţin 10, nu ar arunca pe jos ambalajul sau dacă micii comercianţi care îşi desfăşoară activitatea în parcuri ar avea contract de preluarea deşeurilor generate din activitatea lor.
 
Mormanele de gunoaie sunt rezultatul depozitării ilegale atât a persoanelor fizice cât şi a micilor comercianţi care refuză să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu normele legale de mediu impuse de legislaţia în vigoare.
 
Reprezentanţii firmei de salubritate susţin că un oraş curat se poate menţine astfel numai cu colaborarea cetăţenilor şi a firmelor, fiecare dintre ei generând din activitatea lor deşeuri. Prin urmare, pentru un oraş civilizat şi curat trebuie să existe o acţiune comună a firmei de salubritate şi cetăţeni, un parteneriat care să aibe ca obiectiv menţinerea curăţeniei oraşului curat.
 
„Din păcate ne confruntăm cu un paradox: vrem spaţii verzi curate dar nu acţionăm în acest sens. Există din păcate şi oameni care aruncă la întâmplare şi care nu deţin contract de prestare a serviciilor de salubritate şi prin urmare recurg la metode ilegale de depozitare a gunoiului. Aşa se face că astăzi sunt locuri în care găsim gunoaie, aruncate pe furiş, acolo unde ar trebui să respirăm aer curat. Un prim pas este responsabilizarea acestora şi determinarea lor de a intra în legalitate, adică de a încheia contracte de ridicare a gunoiului, eliminându-se  astfel situaţiile în care gunoaiele sunt aruncate pe domeniul public şi nu sunt depozitate în containere” , a declarat Denisa Nicu, specialist în Relaţii Publice S.C. RER Ecologic Service Buzau S.A.
 
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.